söndag 5 juni 2011

kanariesås



Detta receptet har jag fått av min pappa. Jag vet inte riktigt var den har sitt ursprung ifrån, det tåls att ta reda på. Såsen passar utmärkt  tillsammans med saltkokta färskpotatisar och grillat kött.


Till sås för 6 personer behöver du:
1 röd paprika
5 vitlöksklyftor
1 tsk stött kummin
1 röd chili
1 citron
2 msk tomatpuré
2 dl olivolja


Gör:
hacka vitlöken och paprikan i mindre bitar. Bryn i en panna tills de börjar mjukna utan att få någon färg. Sätt åt sidan för att svalna. Stöt kumminen i en mortel. När paprikan och vitlöken svalnat häll dem i matberedaren och kör tillsammans med chilin tills det är finhackat. Tillsätt olivolja, citronjuicen från 1 citron och tomatpurén mixa tills allt blandas. Om den nu känns lite tjock i konsistensen tillsätt lite mer olja, rör sedan i kumminen. 


Smaken är svår att förklara, men det gifter sig väldigt bra och med kumminen smakar det fantastiskt. Godast är som sagt med färskpotatis till. Saltkokta är inte svårare än att man kokar potatisen med skal i en näve med salt i vattnet, det salta ihop med såsen blir super.
Annars funkar kokt eller ugnsrostad potatis bra, gott till grillat och kanske speciellt till fläsk men passar bra till kyckling eller grillade grönsaker..ja listan kan göras lång!!
Testa! till midsommarbuffén kanske? du kommer inte blir besviken.

2 kommentarer:

  1. Jaaa! Kanariefågelsåsen! :,)

    SvaraRadera
  2. japp! skrev inte med fåglarna som ing. kan vara lite stötande för vissa haha!

    SvaraRadera