måndag 20 juni 2011

favoriter i köket

Jag har några favoriter som underlättar för mig i köket och som jag älskar att använda. Det är sådana bra att ha saker, kanske man inte använder dem varje dag, men när man står där och lagar är man glad att man har dom i köket.


Morteln: Kanske ses som onödig pryl. Denna morteln är ny i mitt kök och i porslin, men kryddorna slipas mot porslinet och funkar superbra. Det är en lagom storlek, och ett bra substitut till den där stora stenmorteln. När man står där och ska mortla hela kryddor, göra pesto, eller mortla samman socker och myntan till desserten är den fantastisk!


Kockkniven: Att åtminstonde ha en bra kniv hemma underlättar i allt köksarbete. Jag gillar speciellt denna sorten men små gropar i då om man tex ska skära potatis eller något annat lite hårdade sugs inte bitarna fast på kniven då det skapas lite luft emellan. Jag gillar denna raka varianten då det också gör finhackandet lite enklare.


Rivjärnet: Detta rivjärnet tänker du, när kommer man egentligen använda det? Jo, det river zest fantastiskt bra, och det blir sådär finfin rivet som man vill ha det. Det kan också med god framgång användas till vitlök, ingefära, parmesan. Allt det där man vill riva fintfint utan att allt fastnar i rivjärnet!


Tången: Mycket bra redskap, till att vända på kött eller grönsaker i pannan som kan vara lite klurigt att komma åt en med stekspade. Också bra att röra om i woken när man tillsatt nudlarna och de gärna klumpar ihop sig till en stor klump. Servera diverse saker är den också bra på som pasta, eller bara förflytta saker!   


Mini-matberedaren: Detta är en tillsats till en stavmixer. Ska man inte ha en stor matberedare när man gör pajdeg etc undrar du? Nja, är man ensamhushåll så behövs det inte större. Denna maler, finhackar och blandar. Bra när man ska göra pajdeg, ja det går denna lilla, eller göra den fina thaimarinaden, eller hacka nötter..ja listan kan göras lång. Ett plus är ju att man får en stavmixer, matberedare och en visp i ett!


Termometer: Kan tyckas vara onödigt. När du står där och ska göra den där steken och bjuda på så är den bra att ha! Om man ska steka något i ugnen med en innertemperatur på..ja      man klarar sig inte utan den då! Eller om man bara vill värma mjölken till prick 37 grader till bullbaket funkar den till detta också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar