fredag 18 november 2011

Paj med spenat och fetaost

Paj är helt super! Det är lätt att bjuda på, lätt att göra vegetarisk och lätt att anpassa beroende på vad man är sugen på.  Jag gjorde klassikern fetaost och spenat. Receptet har jag fått från min kusin och det funkar varje gång! Jag är inte så förtjust i grejen med äggstanning, att man lägger fyllningen först och sedan häller öven en äggblandning.  Då är det mycket godare att bara blanda samman fyllningen först och sedan fylla pajskalet. Om man gör fyllningens 4 första steg och sen improviserar vidare är man hemma!

Till en paj behöver du:
Pajdegen:
125 gram smör
3 dl vetemjöl alt. 1.5 vetemjöl 1.5 grahamsmjöl
1-3 msk vatten beroende på degens konsistens

Fyllning:
3 ägg
½ dl mjölk
2 dl riven ost
3 tsk valfria örter
1 pkt feta ost
400 gram fryst bladspenat


Gör:
Sätt ugnen på 200 grader. Tina spenaten om du använder fryst, pressa ur allt vatten och låt den svalna helt. Nyp ihop det kalla smöret tillsammans med mjölet till du fått en smulig blandning, tillsätt då kallt vatten precis så att degen går ihop. Låt degen stå i kylskåpet allt från 30-60 minuter. När degen stått så länge som du har tid med är det bara att trycka ut den i en pajform och försöka få degen jämnt fördelad. Nagga botten med en gaffel och förbaka skalet i ca 10-15 minuter. Medan pajskalet förbakas blanda i hop fyllningen. Vispa samman äggen och mjölken lite lätt. Rör i riven ost, smula i fetaosten, örterna och spenaten. Häll fyllningen i pajskalet och låt pajen baka klart i ugnen 25-30 minuter till den börjar få en smula färg. Servera med en god sallad!

Jag har testat denna pajen med sån fin färsk babyspenat, men det är väldigt svårt att beräkna hur mycket färsk det går åt eftersom den krymper något så kopiöst. Fryst funkar jättebra i dessa sammanhanget eftersom den ändå kommer värmas upp. Fetaosten ger ett gott salt sting i pajen. Har man lite köttfärssås över kan funkar det fint att röra ner ca 400-500 gram av den det blir också super gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar