torsdag 24 november 2011

Vegetarisk lasange med kål & svamp

Kombinationen kanske inte känns helt väntad, kål och svamp i lasange men det var bechamelsåsen som lockade med dijonsenap i. Valet av portobello och skogschampinjoner gjorde att lasangen fick en mustig smak och nästan lite köttliknande av svampen. Jag tycker det är kul att experimentera med lasange och att de inte behöver betyda någon form av tomatbaserad sås. Receptet kommer från Hugh Fearnley-Whittingstall ur den brittiska tidningen deliciousmagazine.

Till 4 pers behöver du:
500 gram blandad svamp
300 gram kål, savoy eller liknande
50 gram smör
1 vitlöksklyfta
lasangeplattor, helst färska

Bechamelsås:
7.5 dl mjölk
50 gram smör
50 gram mjöl
1 gul lök
2 tsk dijonsenap
1 lagerblad
ost till toppen
Gör:
Sätt ugnen på 225 grader. Värm mjölken till bechamelsåsen tillsammans med lagerblad och lök, till mjölken når kokpunkten, ta av från värmen och låt stå. Strimla kålen i, lägg den i en kastrull och täck med vatten, låt kålen koka ca 2-3 minuter låt kålen rinna av i durkslag. Skiva all svamp och stek den i omgångar med smöret. Stek på ganska hög värme i nästan 10 minuter för att få ut mycket smak och nästan en karameliserad yta på svampen. Mot slutet tillsätter du riven vitlök till svampen. Nu är de dags att sila bort löken och lagerbladet från mjölken låt den blir varm igen. Under tiden smält smöret i en tjockbottnad kastrull, när de smält tillsätt mjölet och rör ihop till en såkallad roux, och låt bli varm några minuter. Tillsätt mjölken lite i taget till såsen har tjocknat, då tillsätter du dijonsenap, salt och peppar. Häll lite sås i botten av en form på ca 28x22 cm, lägg ett lager plattor. Tillsät kålen i bechamelsåsen och häll på plattorna, yttligare plattor och sedan svampen och på sista lagret lite bechamel och ost. Alltså lite bechamel-kål-svamp-bechamel. Strö över lite ost av valfri sort och låt vara i ugnen i ca 30 minuter.

Lite klurigt recept jag använde nog alla mina pannor som jag har men det var väl värt de. Väldigt gott med dijonsenapen i bechamelsåsen. Har man bara lite tålamod kan man lätt svänga ihop sin egen sås. Väldigt krämigt och gott och svampen blev helt supergod. Testa denna! Perfekt om du får en vegetarian till bords!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar