tisdag 15 november 2011

Curry med kikärtor, pumpa och spenat

Ibland kommer suget på en mustig, kryddig het och värmande curry. Ja, alla dessa smaksensationer ryms i en curry om man vill. Jag gillar att använda både currypasta och kryddor för att få ut ännu mer smaker. Jag har tidigare gjort sötpotatiscurry och tänkte att smaken skulle bli liknande, men pumpan har en mycket mer mildare smak och inte lika söt som sötpotatisen. Eftersom pumpan är så mild är den väldigt tacksam mot mycket krydda, denna går också att variera i oändlighet.

Till 4 pers behöver du:
1 gul lök
1 röd chili
1 butternutpumpa skuren i 1.5 cm bitar (ca 500 gram)
3 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 burk kikärtor
1 burk kokosmjölk
3 limeblad (kan uteslutas alt. bytas ut mot limesaft från 1 lime)
4 rågade msk currypasta av valfri sort
1 tsk av: spiskummin, koriander, garam masala, gurkmeja
½ tsk av: bockhornsklöver, senapsfrön
ca 50 gram babyspenat
servera med ris
Gör:
Dela löken på mitten och skiva den i tunna halvmånar. Fräs löken i lite olja i ca 5 minuter tills den mjuknar, tillsätt sedan finhackad chili, vitlök och ingefära samt de torkade kryddorna fräs i ytterligare ca 2 minuter. Tillsätt currypastan, pumpabitarna, kokosmjölken och limebladen skuren i strimlor. Låt koka i ca 20 minuter beroende på vilken konsistens man föredrar. De sista 5 minuterna åker kikärtorna och precis innan servering vänder man ner spenaten.

Currypastan är lite av en vardagsräddare. Man behöver inte tillsätta extra kryddor utan det kan räcka med vitlök, chili och ingefära som komplement. Basen är gul lök sen kan man i princip tillsätta lite vad man vill, aubergine som man har stekt mjuk, kikärtor, coctailtomater och spenat, kyckling etc. Den kräver inte så mycket tid då currypastan är packad med smaker. Bra om man ska bjuda på vegetarisk mat men inte känner sig så hemma i det vegetariska köket så kan en curry rädda kvällen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar