söndag 6 november 2011

Hel kyckling med rostade rotfrukter

Inte den vackraste av bilder men smaken desto bättre! Vad passar inte en söndag bättre än en riktig ugnsmiddag. Här tog jag vara lite på cajuntemat och gjorde en kryddblandning liknande cajungrytan. Folien beror på att jag har en liten ugn och jag ville inte att rotfrukterna skulle blir för geggiga av kycklingsaften. Till detta hade jag en supergod yoghurtsås som man kan använda till lite allt möjligt, såsen är inspirerad av Jamie Oliver. Perfekt att ta vara på höstens godsaker.


Till ca 3 pers behöver du:
1 hel kyckling
ca 50 gram smör
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan
salt&peppar
blandade rotfrukter skurna i klyftor

cajunkrydda:
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprika
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
1 msk olivolja
salt&peppar
mortla samman allt tills du får en slät kryddpasta.

Gör:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Mortla samman kryddorna till cajunkryddan. Blanda ihop rumsvarmt smör, vitlök, timjan salt och peppar plus 2 tsk av cajunblandningen. Smöret går under skinnet vid bröstfileérna och kryddan är det bara att smeta på kycklingen. Sätt in kycklingen i ugnen och sätt klockan på 30 minuter. Undertiden klyftar du valfria rotfrukter och blandar dem med lite olivolja, salt och peppar. Efter 30 minuter häll rotfrukterna bredvid kycklingen jag lade lite folie under så rotfrukterna inte skulle blir för geggiga, får du plats i ugnen kan du placera rotfrukterna i en separat form. Låt allt rosta i ugnen i yttligare 40 minuter. Kolla om kycklingen är klar genom att sticka en kniv i den tjockaste delen och om köttsaften är klar och inte rosa är de klart. Servera med yoghurtsås!

yoghurtsås med citron:
en halv citron
2 dl matyoghurt/creme fraiche
salt&peppar
Stek citronen i en stekpanna med en gnutta olivolja, stek citronhalvan med snittet nedåt tills den nästan blir svart. Pressa då saften i yoghurten, salta och peppra sedan är de klart!
Detta är en supergod klassisk middag, men lite upphettad genom kryddningen och citronsåsen. Har man inte testat det här med kryddsmör under skinnet så gör det genast för köttet blir oerhört mört och kryddningen fastnar inte bara på skinnet. Resterna kan man göra en matig sallad på genom att blanda stimlor av kyckligen och rotfrukterna med kokt bulgur eller matvete blandat med lite nötter och kanske lite färsk babyspenat. Citronsåsen sen kan man använda till allt möjligt och eftersom citronen karameliseras blir det nästan lite sött men ändå smak av citron, lite svårt att förklara men tåls att testas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar