söndag 23 oktober 2011

kryddiga rotfrukter med tomat och kikärtor

För ett tag sedan hittade jag dessa fina och färgglada morötterna och det gick bara inte att motstå dem! Kanske lite tråkigt att förstöra färgen med att blanda dem med tomat, men detta blir en kryddig och mustig höst rätt! Som vanligt när ugnen är upptagen får man laga eventuella tillbehör på andra sätt. En god korv hade jag till detta, men det är perfekt för att använda lite goda kyckling rester eller om du vill göra veggo variant, sältan hos halloumi skulle inte vara helt fel! Detta kan vara ett perfekt sätt att hotta upp lite rotfruktsrester som man har rostat på vanligt vis, släng i dem i stället. Såklart blir det supergott med lite finhackad persilja på toppen!

Till ca 3 pers behöver du:
6 normalstora morötter, valfri färg
3 palsternackor
1 pkt/burk krossade tomater jag valde med vitlök
3 vitlöksklyftor
1 burk kikärtor
½ tsk av: spiskummin, koriander, garam masala, chilipulver

Gör:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och dela dem två gånger och skär i klyftor, så att alla bitar blir någorlunda lika stora. Lägg rotfrukterna i en ugnsform tillsammans med pressade vitlöksklyftor. Ringla lite olivolja över och tillsätt kryddorna tillsammans med lite salt och peppar. Rosta rotfrukterna i ca 30 minuter, rör om då och då. Tillsätt sedan tomaterna och kikärtorna. Har du gasspis kan du sätta ugnsformen på två plattor och brassa på i ca 5-10 minuter. Har du inte gasspis kör du bara blandningen i ugnen i ca 10-15 minuter. Strö lite hackad persilja över och servera!

Självklart kan man tillsätta andra rotfrukter men jag tycker att kombinationen med de söta morötterna och palsternackans lite speciella kryddighet funkar fint till just tomaterna, de tar inte över så mycket i smaken utan är ganska milda. Detta kom jag på att det är väldigt billig mat vilket alltid uppskattas när man är student, men ändå lite lyxig mycket smaker och men gör enkla rotfrukter till en hel rätt i sig. Kan tänka mig att smula över lite fetaost på slutet inte kan vara helt fel heller. Perfekt som matlåda, man får både grönsaker, tomat och mättade kikärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar