söndag 16 oktober 2011

Couscous med grillade grönsaker

Detta är det perfekta tillfället att blåsa liv i grillpannan såhär lagom till man har tagit in den riktiga grillen för säsongen! Grillade grönsaker är väldigt gott. Olja och grillpanna är ingen bra kombo då oljan hamnar emellan gallret och början ryka något fruktansvärt då man har pannan på högvärme. Det kan vara idé att ändå pensla grönsakerna med lite olja. Jag valde att lägga grönsakerna  i en vitlöksolja då de skulle få en fin smak av vitlök. Dessa blandar jag sedan med couscous och serverar till min marokanska kyckling eller någon annat gott. Detta är bra att göra då man gör någon annat i ugnen och inte kan tillaga tillbehören där.

Till ca 4 pers behöver du:
1 zucchini
2 paprikor
1 mindre aubergine
3 vitlöksklyftor pressade
2 dl couscous
2 dl buljong kyckling eller grönsaks
en liten näve mynta
en liten näve persilja
olivolja

Gör:
Häll upp ca 1 dl olja i en större skål, tillsätt salt, peppar och pressad vitlök. Skiva zucchinin i ½ cm tjocka skivor, skär paprikan i 2 cm tjocka strimlor. När oljan har dragit till sig vitlöken silar man  bort den, då vitlök och hög värme inte alltid fungerar så bra ihop och riskerar att brännas. Jag kan lova att oljan har tagit åt sig mycket av vitlöken. Blanda runt paprikan och zucchinin i oljan och låt stå en kort stund. Anledningen att man inte tillsätter auberginen nu är att den lär suga upp all oljan direkt. Koka upp buljongen. Häll couscousen i en skål, tillsätt lite salt och buljongen. Sätt på grillpannan och låt den bli riktigt varm, grilla de grönsakerna som ligger i oljan tills de får fina grill ränder och börjar bli lite mjuka. När paprikan och zucchinin är grillad är de bara börja att skiva auberginen i ½ cm tjocka skivor och doppa dem snabbt i oljan och grilla på samma vis. Blanda sedan finhackade örter med en något avsvalnad couscous och grönsakerna!

Ibland blir jag lite skeptisk till grillade grönsaker om de inte görs på rätt sätt, då det inte är så gott att äta dem halv råa. Vissa grönsaker mår bra och blir goda om de är halvt råa, som morötter. Med dessa mjukare grönsaker tycker iallafall jag kräver lite rejäl tillagning. Detta blir dessutom en fin bas till en sallad dagen efter och passar sig att äta kallt. Man kan klart tillsätta mer mjuka grönsaker som man har hemma, men detta är enligt mig basen. Blir det lite kikärtor över från marinaden kan man helt klart tillsätta dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar