tisdag 10 maj 2011

pad thai

Koriander recepten rullar vidare. Pad thai är nog en av mina absoluta favvo thairätter numera. Om den är mesig för att det inte är wokade grönsaker och chili i? icke då alla smakerna gifter sig som de heter, fruktansvärt bra, och vad är pricken över i:et? koriandern. Det finns hundratals olika recept även på denna rätten, men jag har utgått från proportionerna från ett recept i "Under valnötsträdet"


Pad thai, för 1 hungrig person:
1 kycklingfilé
1/4 dels paket ris nudlar
1 ägg, lite lätt uppvispat
1 lime
ca ½ dl jordnötter, salta funkar fint. (ev. cashew) hackade
2 salldslökar, skurna på snedden
1-2 vitlöksklyftor finhackade
ca 2 msk pad thaisås finns i asiatiska livsmedelsaffärer, alt ta fisksås
en liten näve böngroddar på burk funkar fint
en liten näve färsk koriander
valfri mängd chili, jag tog endast lite-lite chilipulver


Gör:
Koka nudlarna enligt förpackningen, spola dem i lite vatten och låt de ligga och rinna av i ett durkslag, jag gillar att klippa lite i nudlarna så de ska blir mer lätthanterliga senare. 
Skär kycklingfilén tunt stek den tillsammans med vitlöken, helst i en wok men stekpanna funkar fint. När kycklingen är genomstekt tillsätt en halv pressad lime, pad thaisåsen och salladslöken, stek någon minut till. 
Tillsätt sedan det uppvispade ägget och rör runt tills ägget stelnar något, släng i nudlarna och böngroddarna. Blanda runt så alla ingredienser blandas väl.  Servera! strö då på rikligt med hackade nötter, koriander och extra limejuice.
Ät och njut och känn alla smaker gifta sig fantastiskt bra!


Bilden gör verkligen inte rätten rättvis men ändå plus att jag var för hungrig för att fixa en fin  mis en place. I boken ska det vara fläskfilé och räkor men studentbudjeten tillät inte riktigt de men jag tycker det blir godare med kyckling. Pad thaisås kanske låter onödigt och du tänker att den kommer stå i kylen och samla damm och användas en gång i halvåret, icke! denna rätten kommer bli en klassiker.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar