onsdag 18 maj 2011

hederlig köttfärssås

En hederlig köttfärssås slår aldrig fel. Det är också studentvänligt för plånboken då man oftast kan få tag på billig köttfärs. Inte att förglömma vad man kan göra med resterna som blir över, så man tjänar matmässigt på att göra en större sats om man inte vill smaska på köttfärssås och pasta dagarna i ända. Detta är min måttstock för 500gram:


en lagom sats med köttf'ärssås:
5oo gram blandfärs
1 pkt tomatkross
1 gul lök
2 morötter
2 st stjälkselleri
2 tsk timjan
2 tsk oregano
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 köttbuljongstärning
1 chili alt. ett par torkade
lite färsk basilika är fint men inget måste
salt & peppar


Gör:
finhacka lök, morot, selleri, chili och vitlök. Fräs köttfärsen i en stekpanna och grönsakerna i en storgryta både men lite olivolja. Färsen och grönsakerna blir brynta ungefär samtidigt, när grönsakerna börjat bli lite mjuka tillsätt tomatpuré och örterna och sedan den brynta färsen. Dags för tomatkrossen och sedan fyll upp det tomma paketet med vatten och tillsätt buljongen, krydda med salt och svartpeppar och låt koka på svag värme under lock så länge som du hinner vänta. Jag brukar köra på minst 1 timma gärna mer och ta av locket sista halvtimman. Servera med pasta!


Jag tycker att det lätt kan bli lite beskt med burktomater även om de har fått koka länge, så när det är dags att ta av locket brukar jag tillsätta lite ostronsås, ja de låter kanske inte så gott men det tillför lite sötma och lite mer fyllighet till köttfärssåsen. 
sen kommer de komma fina tips om vad man gör med resterna!
smaklig spis!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar