söndag 29 maj 2011

marinad som funkar till de mesta

Detta är en supergod marinad som har allt det där som passar så bra tillsammans. Den har hettan, det syrliga, det lite söta, salta, starka, aromatiska och det där...zinget (uttala det hur du vill) men det som framstår när man använder sig av lime, i detta fall både zest och juice och i kombination med koriander! Detta med någon form av vit fisk alt. kyckling i ett foliepaket kan inte bli fel. Lätt att komma ihåg är de också, för de flesta av ingredienserna behöver man 2 av. Originalreceptet är från Jamie Oliver


Du behöver till ca 4 köttföremål:
2 lime zest och skal
2 röda chili
2 citrongräs
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk soja
3 cm ingefära
1 liten burk kokosmjöl alt. en halv stor burk
1 kruka/näve koriander
en stor mortel/ matberedare/tålamod med kniv
4 kycklingfileér, alt. 4 fiskfileér
4 fyrkanter folie

Gör:
Sätt på ugnen på 225 grader. Riv skalet av lime och pressa juicen i mitt fall mini-matberedaren, skala och dela ingefäran i mindre bitar, dela chilin, vitlöken och citrongräset i mindre bitar mixa till önskad grovlek, tillsätt sedan koriandern och mixa lite till, till sist sojan och kokosmjölken.
Min var såhär finhackad innan kokosmjölk och soja tillsattes 
Lägg ut folie bitarna och lägg ca 2 msk av marinaden i botten, placera valfritt köttstycke på. Häll sedan någon sked eller två med marinaden över köttet, jag skårade i kycklingen för att få marinaden i emellan för att få marinaden att stanna kvar. Gör ett foliepaket av valfri form men så att det finns plats för lite luft att cirkulera innuti. Jag använde kyckling den  behövde ca 25 i ugnen, använder man fisk kanske 15 räcker. Efter 25/15 minuter ta ut ur ugnen och servera med fluffigt ris.

Det finns säkert många olika saker man skulle kunna göra med denna marinaden  låta kyckling fileér marineras över natt och sedan slänga de på grillen, eller för veggo alternativ kanske pensla lite på squash eller aubergine, eller göra ett fetaostpaket med lite marinad på och slänga på grillen.
smaklig spis!

2 kommentarer:

  1. Den lät god! Massor av ingredienser som jag älskar! :)

    SvaraRadera
  2. ja supergod! och lite ovanligt iallafall för mig att ha kokosmjölk i!

    SvaraRadera