onsdag 28 september 2011

majssoppa

För att kicka igång denna örtbonaza börjar jag med dagens andra kap: färska majskolvar, billigt och otroligt lätt att tillaga. Denna soppan kräver lite mer kärlek än vad man kanske tror. Man ska först skala majsen, koka soppan, mixa och sila. Men det är väl värt besväret kan jag lova! Med dessa favoritingredienserna kan de bara inte gå fel!


Till 2 pers behöver du:
3 majskolvar
5 salladslökar
1 röd/grön chili
2 vitlöksklyftor
1 lime
3 limeblad (kan uteslutas)
2 tsk korianderfrön stötta i mortel
ca 5 dl buljong jag valde kyckling 
en näve koriander
en tumstor bit ingefära, riven


Gör:
Först gäller det att skära loss majsen från kolvarna. Ja, du har helt rätt det kommer majs över ungefär hela köket, men det kommer vara värt det och gott. Det är bara att ställa kolven upp och skära längs med hela vägen ner så att alla majsen ramlar av. Det kan vara lättare att dela den på mitten först. Såhär helt enkelt:
När majsen är klara, fräs då skivad salladslök i en gryta. Tillsätt efter någon minut finriven igefära, vitlök, finhackad chili, korianderfrön och koriander stjälkar. Fräs detta yttligare någon minut. Tillsätt majsen och låt dem fräsa med en stund. Nu tillsätter du buljongen, limebladen och saft från en halv lime. Låt detta koka under lock i ca 20 minuter. När soppan kokat klart är det bara att mixa så slätt det går, de kommer nu att se ut mer som en puré, tillsätt lite mer vatten om det behövs. Sila soppan och låt den koka upp igen. Det är nu det inte gör något om man inte skurit majsen så exemplariskt eftersom man silar den till en slät soppa. Servera med finhackade korianderblad!
Om man är på de humöret så kan man rota fram några tacoschips ur skåpet och strö på soppan, lite stark korv man fräst på, eller varför inte lite knaprig bacon.

Testa denna! Det låter som ganska mycket smaker, och mycket lime men det gör inget eftersom majsen är så söt i sig så kommer detta komplettera fantastiskt bra! Man kan göra denna soppan på burkmajs, men kan tänka mig att smaken inte riktigt blir den samma. Jag hittade en halv burk med kokosmjölk som jag tillsatte med buljongen, då kan man kräma på lite mer med chilin då både kokosmjölken och majsen gör de lite sötare. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar