fredag 12 augusti 2011

vegetarisk pasta med aubergine

När jag läste om denna rätten första gången i en Jamie Oliver kokbok fastnade jag inte för det. Ibland är man sugen på något som är vegetariskt och då passar denna rätten utmärkt! Varför? Jo som ganska trogen köttätare skulle jag kalla denna rätten för en köttig vegetarisk rätt. Konstistensen på auberginen gör att den näst in till är köttliknande.

För 4 personer behöver du:
1 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar plommontomater
1 mozarella ost
1 msk balsamvinäger
4 msk matgrädde
1 röd chili
4-5 msk olivolja
ett knippe basilika stjälkar och blad
riven parmesan efter smak

Gör:
1. Skär bort ändarna på auberginen och skivan den sedan i 1 cm tjocka skivor, dela skivorna och skär dem i tärningar.
2. Värm upp en stor panna och tillsätt olivoljan. När oljan är varm tillsätt auberginen och rör om genast så att oljan täcker alla sidor. Fräs dem i ca 8-10 minuter på.
3. Tillsätt finhackad lök och vitlök. När de har fått lite färg tillsätter du tomaterna och balsamvinägern tillsammans med finhackade basilikastjälkarna, bladen tillsätter du på slutet. Om du vill ha lite hetta tillsätter du ni också den finhackade chilin. Sjud såsen i ca 15 minuter, tillsätt till sist gräddet. Riv i mozzarellan, basilikabladen och riv över parmesan, servera med pasta!

Jag har haft lite svårt för aubergine innan denna rätten. Här kokas auberginen ihop till nästan oigenkännlighet. Perfekt att bjuda veggokompisarna på eller när du tröttnat på att äta kött och vill ha någon härlig variation. Först trodde jag att det skulle smaka beskt för att såsen ska koka såpass kort tid, men grädden och balsamvinägern gör att det blir en bra balans!
smaklig spis

1 kommentar: