onsdag 7 december 2011

Tomatkyckling

Detta är ett superbra vardagstips som är bra att ta fram när man inte riktigt vet vad som ska stå på menyn. Extra gott blir det såklart om man får tag i fina tomater, ta annars de som är riktigt mogna. Detta är ett recept i från Under Valnötsträdet som är en underbar kokbok, med fina bilder och mycket inspiration. Jag serverar denna kycklingrätten tillsammans med spiskummindoftande klyftpotatis. Kan tyckas lite simpel, men testa denna rätten! Blir väldigt gott med kombon tomat, vitlök och basilika. Receptet har jag ändrat lite genom att tillsätta mer vitlök än i originalreceptet. Ett plus är ju att receptet är väldigt lätt att komma ihåg!

Till 2 pers behöver du:
5 tomater
1 kruka basilika
6 vitlöksklyftor
2 kycklingfileér

Gör:
Om du vill servera kryddig spiskummindoftande potatis till så börja med att sätta på ugnen på 225 grader , klyfta potatisen, dofta över lite spiskummin, salt och peppar. (Dofta är ett trevligt ord om man tänker sig in i det så kan man liksom se det framför sig, bara doftat över lite lätt med spiskummin). Klyfta  varje tomat i ungefär 6-8 klyftor, här kör vi hela tomaten inget skalande eller bortrensande av kärnhus. Finhacka vitlöken. Stek kycklingen på ganska hög värme 3 minuter på varje sida, lägg i den finhackade vitlöken och stek 1/2 minut så den får lite lätt med färg. Lägg tomaterna, kycklingen och vitlöken i en kryta och låt puttra på medelvärme i sammanlagt ca 15 minuter varav de första 5 minuterna med lock, resten utan. Skär i kycklingen och kolla att den är klar. Servera med rikligt med strimlad basilika.

Här är ett perfekt att hotta upp de annars lite trista kycklingfileérna, här blir de verkligen inte torra utan kokas i saften från tomaterna men en härlig smak av vitlök. Det låter som mycket vitlök men eftersom man fräser på den en kort stund så tar de den lite beska udden av vitlöken. Det låter inte mycket för världen och hur kan detta bli gott med våra tomater tänker du. Testa! Det blir verkligen super gott, och variera lite, servera med potatis istället för kanske pasta som man brukar till kombon tomat, basilika och vitl

1 kommentar: