måndag 31 oktober 2011

Tonfisk på ciabatta

Ibland vill man ha en snabb liten lunch där man inte behöver tänka så mycket bara göra. Detta är yttligare ett av  de där recepten där man inte behöver ta angivelserna så jättenoga, det är kombinationen som räknas. Här kan man ta all form av ciabatta. Och nej det är inte den mest kalorisnåla lunchen. Den jag använde var bakeoff annars kan man bara värma på dem lite i ugnen iallafall. En sådan här stor räcker till 4 stora mackor jag gjorde bara 2. Jag delade denna först på mitten och sedan på längden. Jag använde denna fantastiskt goda italienska tonfisken som smakar som inget annat, men vanlig i olja funkar också fint. Kvickt och lätt. Detta är mina grundpelare.

För 2 hungriga personer behöver du:
1 stor ciabatta delad först på mitten sedan på längden
1 liten rödlök
1 mozzarella
1 burk tonfisk
ca 2 msk grön pesto

Gör:
Baka av ciabattan om du har bakeoff, värm på den om den inte är de, eller om du kanske har gjort den själv. Skiva mozzarellan och rödlöken. Sen tillkommer det bara lite komponeringsarbete kvar. Först pesto, mozzarella, tonfisk och rödlök. Ät och njut!



Jag hittade lite småtomater och lite basilika och det smakade superbt. Här kan man också ta röd pesto om man är på det humöret. Om man hittar lite ruccola blir det nästan ännu bättre. Man kan också göra något liknande fast med soltorkade tomater, pesto och mozzarella. Eller grillade grönsaker som kanske blivit över från middagen, det mesta med lite pesto på bröd blir liksom gott!

tisdag 25 oktober 2011

vardagspasta med räkor

Det kommer ju dagar när inspirationen står liksom på noll, och man inte orkar att leta efter den heller. Då gör man de man inte ska göra enligt mig, låta mataffären inspirera. Kan man bli mer förvirrad? Iallafall gjorde jag just detta och bläddrade lite slött i en sådan där reklam broschyr som brukar hänga vid de olika matvarumärkena. Vad hände? Jag hittade receptet som motsvarade mina middagsförväntningar. Räkpasta fylld med härlig citrus smak! Receptet kommer ifrån kungsörnen men jag lade till lite chili och dill jag gjorde lite små ändringar.  Såsen för 4 portioner men räkorna och pastan för 2. Sen var de ju perfekta tillfället att använda min guldiga olivolja från Italien.


Till ca 3 pers behöver du:
300 gram pasta av valfri sort
2 citroner
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
150 gram räkor, eller mer om man vill
4 msk olivolja
1 nypa socker
en liten näve dill & gräslök
salt&peppar

Gör:
Skala räkorna om du köpt oskalade. Tvätta citronerna och riv skalet från en av dem, men pressa saften ur båda. Riv eller hacka vitlöken och hacka chilin fint. Här kan du koka upp pastavattnet. Värm olivoljan, (jag gjorde det i en stekpanna men en gryta funkar nog lite bättre), tillsätt vitlök, citronskal och chilin. Tillsätt citronsaften och låt detta koka upp under vispning. Koka pastan. Krydda såsen men lite salt, peppar och en nypa socker. Det fina är nu om du fortsätter vispa är att olivoljan och citronen tillsammans gör att såsen tjocknar och får nästan en gräddig konsistens. När pastan är klar, hacka örterna fint och tillsätt dem och räkorna i såsen, blanda med pastan. Smaklig spis

Positivt överaskad av denna rätten, tänkte först att det skulle bli en tunn oljig sås men det förvandlades till något krämigt, utan någon grädde. Kruxet med dessa små broschyrer är att de alltid är någon slags reklam för varorna och det går ju bra så länge det är tex pasta då man som här kan ändra om såsen lite efter behag. Lite svårare att improvisera blir det när man ska tillsätta kryddmixar av diverse slag. Jag kan tänka mig att byta ut räkorna mot kräftstjärtar inte alls hade varit någon dum idé. Testa detta när inspirationen tryter!

söndag 23 oktober 2011

kryddiga rotfrukter med tomat och kikärtor

För ett tag sedan hittade jag dessa fina och färgglada morötterna och det gick bara inte att motstå dem! Kanske lite tråkigt att förstöra färgen med att blanda dem med tomat, men detta blir en kryddig och mustig höst rätt! Som vanligt när ugnen är upptagen får man laga eventuella tillbehör på andra sätt. En god korv hade jag till detta, men det är perfekt för att använda lite goda kyckling rester eller om du vill göra veggo variant, sältan hos halloumi skulle inte vara helt fel! Detta kan vara ett perfekt sätt att hotta upp lite rotfruktsrester som man har rostat på vanligt vis, släng i dem i stället. Såklart blir det supergott med lite finhackad persilja på toppen!

Till ca 3 pers behöver du:
6 normalstora morötter, valfri färg
3 palsternackor
1 pkt/burk krossade tomater jag valde med vitlök
3 vitlöksklyftor
1 burk kikärtor
½ tsk av: spiskummin, koriander, garam masala, chilipulver

Gör:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och dela dem två gånger och skär i klyftor, så att alla bitar blir någorlunda lika stora. Lägg rotfrukterna i en ugnsform tillsammans med pressade vitlöksklyftor. Ringla lite olivolja över och tillsätt kryddorna tillsammans med lite salt och peppar. Rosta rotfrukterna i ca 30 minuter, rör om då och då. Tillsätt sedan tomaterna och kikärtorna. Har du gasspis kan du sätta ugnsformen på två plattor och brassa på i ca 5-10 minuter. Har du inte gasspis kör du bara blandningen i ugnen i ca 10-15 minuter. Strö lite hackad persilja över och servera!

Självklart kan man tillsätta andra rotfrukter men jag tycker att kombinationen med de söta morötterna och palsternackans lite speciella kryddighet funkar fint till just tomaterna, de tar inte över så mycket i smaken utan är ganska milda. Detta kom jag på att det är väldigt billig mat vilket alltid uppskattas när man är student, men ändå lite lyxig mycket smaker och men gör enkla rotfrukter till en hel rätt i sig. Kan tänka mig att smula över lite fetaost på slutet inte kan vara helt fel heller. Perfekt som matlåda, man får både grönsaker, tomat och mättade kikärtor.

Quesadillas

Detta är perfekt som förätt, drink tilltugg, lätt middag, eller partyrätt. Det bästa är att man kan ha precis (nästan)  vad man vill ha i. Quesadillas är helt enkelt massa goda saker mellan två tortillabröd, ja de där i tacohyllan, och massa ost som man steker i en stekpanna tills osten klistrar ihop de två bröden. Detta är mina favorit ingredienser men som sagt, en trevlig bönröra är en superbt substitut till kycklingresterna som jag använde.

Till 4 quesadillas behöver du:
8 tortillabröd
ca 300 gram ost, färdigriven på påse funkar fint
6 salladslökar, fint skivade
1 liten låda coctailtomater skivade
1 näve koriander
kyckling rester jag tog mina rester från min marokanska kyckling, alt. något vegetariskt som bönröra

Gör:
Börja med att förbereda alla ingredienser. Jag använde min grillpanna men stekpanna funkar också bra. Använder du grillpanna kan det vara idé att sätta på den en stund innan, du vill nämligen ha den smoking! Sen är de bara att göra lite pilljobb. Först ett tortillabröd, lite ost i botten, funkar som smakfullt klister, fyllning ovanpå osten, lite mer ost på fyllningen, nästa bröd. Stek i några minuter på varje sida tills du ser att osten har börjat smälta, vänd med omsorg annars trillar allt ut. Jag tycker grillpannan ger ett fint grill resultat och det smakar super! Servera gärna med guacamole och en kall Corona om man är på de humöret! Inte jättevacker, inget fint skärpedjup med lime och ljusa öl men man får ett litet hum.
Detta är perfekt substitut mot fredags tacosen och man kan göra den hur matig man vill eller varför inte använda tacosköttfärsen här istället. Vill man servera dessa som ett drinktilltugg kanske man bara vill köra på någon god starkt ost, lök och massa chili. Jag tycker att någon form av lök ska man ha det ger den där subtila fräscha löksmaken, chilli och ost kan ju inte annat är passa ihop. Testa dessa!

Bönröra fullspäckad med kryddor

Ibland är man sugen på något vegetariskt men ändå fullpackat mer smaker. Här har jag gjort en stekt bönröra och då gillar jag att använda röda bönor, eller ja kidneybönor istället för de vita bönorna. Kidneybönorna är väldigt tacksamma att krydda och just dessa kryddor passar perfekt. Denna röran kan användas till dipp, till tacos som ett substitut till köttfärs, i fina fredags quesadillas och mycket mer. Jag tog mina favoritsmaker och sen var de bara att köra!

Till bönröran behöver du:
1 burk kidneybönor
1 röd lök
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 näve persilja
1 liten näve koriander
1 tsk av: spiskummin, koriander, garam masala, paprika, curry

Gör:
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Hacka rödlöken och chilin så fint du kan och riv/pressa vitlöken fräs dessa i en stekpanna tills det blivit mjukt men inte fått för mycket färg, ca 5 minuter. Tillsätt hälften av de torkade kryddorna och stek en kort stund till. Mosa bönorna på valfritt sätt. Jag använde en sådan man mosar potatis med, gaffel funkar bra annars. När bönorna är mosade tillsätt dem till stekpannan och tillsätt resten av de torkade kryddorna. Låt detta steka på medelvärme i ca 10 minuter eller mer tills röran börjar bli lite torr, man får mosa runt lite då det blir som att steka potatismos. Smaka dig fram! Men efter 10 minuter borde den vara bra, man vill ha den genom varm och att kryddorna har gjort sitt. När bönröran svalnat något tillsätter du finhackade färska örter. Smaka och njut!
Detta blev superbra! Det var lite freestyle. Men som sagt bönor och heta kryddor brukar vara en fin fin kombo. Till våra quesadillas vi skulle göra denna dag, var detta godare är köttet. Ja, jag brukar älska kött men detta tog priset! Kryddig, fräsch, med lite hetta, fin konsistens. Ska jag bli vegetarian nu..njae men verkligen gott! Detta skulle jag kunna tänka mig vara ett recept där man kan konvertera även den mest köttälskande vännen tro mig. Så testa detta istället för tacosköttfärsen på fredagsmyset, eller dippa majschips till lördagsölen. Smaklig spis!

torsdag 20 oktober 2011

Falafel

Falafel Malmös signaturrätt! Känns ju inte mer än rätt att man ska hedra denna. Jag har testat göra bönburgare och liknande falafel innan men jag har inte varit helt nöjd med resultatet, för geggigt, för löst, lite smuligt inte så smakfullt, mosas helt mellan hamburgarbröden etc. Nu har jag testat en kombination mellan en del recept, tagna från fantastiska bbc good food. Jag spetsade mina med koriander, och till falafel är halloumi ett måste enligt mig! Jag har stekt mina, fritera vågade jag mig inte riktigt på först krävs ett vattentätt recept.

Till ca 15 mindre falafel behöver du:
1.5 burkar med kikärtor
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
½ tsk harissa (kan uteslutas)
1 näve persilja, stjälkarna får följa med
1 liten näve koriander stjälkarna får vara med
1 ägg (kan uteslutas)
1 pkt halloumi
salt&peppar

Gör:
Dela salladslöken i bitar, dela vitlöken och skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Tillsätt alla ingredienser utom ägget i en matberedare och mixa tills det börjar gå ihop, när det är finaste smulorna och du tror att de räcker, kör lite till. Det skulle säkert kunna gå om man mosar kikärtorna och finhackar resten men det tar nog en liten stund och du får kanske inte samma kompakta massa. Såhär långt får man avgöra om det behövs lite ägg, kikärtorna är kompakta, men behövs de så tillsätt 2 tsk av ett uppvispat ägg. Jag skippade ägget för jag tyckte konsistensen var bra.
Nu är de bara att ta en liten klutt, en matsked ungefär, rulla till en boll och platta till lite grann. Stek dem i en stekpanna med lite olja ca 3 min på varje sidan, och sedan kan du låta dem gå lite i ugnen i ca 10 minuter. Det viktiga är nu att man låter dem svalna lite innan man äter annars blir de bara mos. Låt de stå en stund då sätter sig skorpan och de håller formen lättare. Servera med halloumi stekt i skivor!
Detta var ett intressant projekt. Innan de stektes var de ganska hårda i konsistensen vilket var en glad nyhet då jag tänkte att den konsistensen kommer att bestå. Så var inte fallet. Jag började med att ta lite för mycket olja, vilket ledde till olje skvättar i hela köket. Jag stekte dem sedan i mindre olja en stund på varje sida och sedan blev de superbra när de hade fått svalna av lite grann. Det hade varit roligt att testa att fritera men det blir nog ett annat projekt. Perfekt om man vill bjuda på vegetariskt då det är enkelt att göra till många, det känns fräscht med örterna och kryddorna passar perfekt med kikärtorna. Smaklig spis!

Fikonmarmelad

Marmelad, perfekta presenten man behöver inte mycket men tänk så mycket mer det ger! Ja, ingredienserna är inte så många därför får endast de fantastiskt fina fikonen vara med på bild. Finns det någon vackrare frukt? Tror inte de. Jag inspirerades till detta receptet av Leila dock innehöll hennes marmelad chili och vanilj, en marmelad som kanske mer lämpar sig för ostbrickan. Jag skippade chilin och vaniljen och körde rent på fikon. Jag säger det igen, tillfredsställelsen att skapa något eget av frukt och socker är stor. Måttangivelsen på Leilas recept var 1 liter fikon, ja du läste rätt liter. Jag använde 10 st och de blev 1 liter i skurna fikonbitar.

Till ca 6 dl marmelad:
10 mogna fina fikon
2.5 dl strösocker

Gör:
Skär fikonen i mindre bitar. Jag skar varje fikonhalva i 6 bitar, allt beror såklart på storleken. Lägg fikonbitarna tillsammans med socker i en gryta och låt puttra på låg värme tills frukten är mjuk, ca 30 minuter. Den ser väldigt vattnig och lite tråkig ut men det ordnar sig när den får svalna lite grann! Jag tyckte ändå att det blev ganska stora fikonbitar kvar så jag körde några varv med min mixerstav för att få marmeladen lite mer mosig men det är en smaksak. Ta av marmeladen från spisen och låt stå en liten stund innan du häller upp den i rena burkar.

Min marmelad blev ca 6 dl, men jag kan tänka mig att det beror på frukten hur mycket vätska den innehåller etc. Det kommer alltid en liten skepsis när man står där och rör om i marmeladen, det är nog inpräntat i alla oss. Hm, det ser ju inte riktigt ut som den man köper, har jag gjort något fel? Det är kanske lite hemskt att man har det som måttstock men det är det som man har att tillgå. Med det menar jag inte att all marmelad som säljs inte är något att ha, men ni hänger med på vad jag menar. Ända tills man smakar, då förstår man att man inte gjort något fel. Som sagt, jag är inte en storkonsument av marmelad, men ge bort! Perfekt att samla på sig lite recept och burkar för den delen lagom till de börjar bli jul.

tisdag 18 oktober 2011

Butternut squash

Här kommer lite höstinspiration, som jag tänker inspireras av. Nämligen hur man tillagar den fina butternut pumpan, eller butternut squash som man den heter i England. Klippet är ifrån en av kockarna  på River Cottage. Det drivs av den karismatiska Hugh Fearnley-Whittingstall, en serie med honom har även sändts på svt. Se, lär och inspireras till ett härligt höstkok!

söndag 16 oktober 2011

Couscous med grillade grönsaker

Detta är det perfekta tillfället att blåsa liv i grillpannan såhär lagom till man har tagit in den riktiga grillen för säsongen! Grillade grönsaker är väldigt gott. Olja och grillpanna är ingen bra kombo då oljan hamnar emellan gallret och början ryka något fruktansvärt då man har pannan på högvärme. Det kan vara idé att ändå pensla grönsakerna med lite olja. Jag valde att lägga grönsakerna  i en vitlöksolja då de skulle få en fin smak av vitlök. Dessa blandar jag sedan med couscous och serverar till min marokanska kyckling eller någon annat gott. Detta är bra att göra då man gör någon annat i ugnen och inte kan tillaga tillbehören där.

Till ca 4 pers behöver du:
1 zucchini
2 paprikor
1 mindre aubergine
3 vitlöksklyftor pressade
2 dl couscous
2 dl buljong kyckling eller grönsaks
en liten näve mynta
en liten näve persilja
olivolja

Gör:
Häll upp ca 1 dl olja i en större skål, tillsätt salt, peppar och pressad vitlök. Skiva zucchinin i ½ cm tjocka skivor, skär paprikan i 2 cm tjocka strimlor. När oljan har dragit till sig vitlöken silar man  bort den, då vitlök och hög värme inte alltid fungerar så bra ihop och riskerar att brännas. Jag kan lova att oljan har tagit åt sig mycket av vitlöken. Blanda runt paprikan och zucchinin i oljan och låt stå en kort stund. Anledningen att man inte tillsätter auberginen nu är att den lär suga upp all oljan direkt. Koka upp buljongen. Häll couscousen i en skål, tillsätt lite salt och buljongen. Sätt på grillpannan och låt den bli riktigt varm, grilla de grönsakerna som ligger i oljan tills de får fina grill ränder och börjar bli lite mjuka. När paprikan och zucchinin är grillad är de bara börja att skiva auberginen i ½ cm tjocka skivor och doppa dem snabbt i oljan och grilla på samma vis. Blanda sedan finhackade örter med en något avsvalnad couscous och grönsakerna!

Ibland blir jag lite skeptisk till grillade grönsaker om de inte görs på rätt sätt, då det inte är så gott att äta dem halv råa. Vissa grönsaker mår bra och blir goda om de är halvt råa, som morötter. Med dessa mjukare grönsaker tycker iallafall jag kräver lite rejäl tillagning. Detta blir dessutom en fin bas till en sallad dagen efter och passar sig att äta kallt. Man kan klart tillsätta mer mjuka grönsaker som man har hemma, men detta är enligt mig basen. Blir det lite kikärtor över från marinaden kan man helt klart tillsätta dem!

Kyckling i marokansk tappning

Detta är en fantastisk marinad! När man använder yoghurt i marinaden gör den köttet man marinerar väldigt mört, och tacksamt att krydda. Den här marinaden kommer ursprungligen från Jamie Oliver, han gör en liknande fast till lamm jag gör min med kyckling. Här kan man ta en hel kyckling och fläka ut den, men det funkar fint med andra delar av kycklingen. Jag använde lår delen med ben i. Den här marinaden har allt man vill ha (jag vill ha) hettan från chilin, zinget från limen och ingefäran, mustiga kryddigheten från de torkade kryddorna och den fräscha kryddigheterna från örterna. Det som blir över använder man helt enkelt som en yoghurtsås till maten. Min marinad räckte till ca 1.5 kilo kyckling.

För marinad till runt 1 kilo kött behöver du:
2.5 dl yoghurt/creme fraiche
1 grön chili
2 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 burk kikärtor
1 tsk korianderfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 näve koriander
1 näve mynta
ca 8 lårkycklingfileér alt. 1 hel kyckling


Gör:
Börja med att stöt de torkade kryddorna i en mortel. Skölja kikärtorna. Hacka chilin och vitlöken, skala och skiva ingefäran fint. Plocka bladen från myntan, koriandern gör det inget om stjälkarna är kvar. Mixa allt utom limen och yoghurten. När allt är finhackat tillsätt lime och yoghurt, smaka av med salt och peppar. Spara lite grann av marinaden, ca 1 dl. Skåra skinnet på kycklingen, lägg den/dem i en påse tillsammans med marinaden. Låt marinera minst 1 timma. Använd resten av marinaden som tillbehör. Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen på gallret i ugnen med en bakplåtspappersklädd plåt under så att resterna av marinaden droppar på pappret. Ta ut en filé efter ca 40 minuter och se så ingen rosa saft rinner ut om du skär ett snitt.

Först trodde jag inte att kyckligen skulle få någon färg, men de fick den och det blev supergott! När man smakar på marinaden tänker man att den smakar väldigt mycket av allt men när kycklingen steks i ugnen mättas smakerna av lite grann och resultatet blir perfekt. När jag stod där och hade mixat allt utom yoghurten insåg jag att i min lilla mixer hade jag nästan en falafel-smet. Vilket fick tankarna att göra någon liknande kryddning till egna falafel! Testa detta! Perfekt smaksensation med få medel.

fredag 14 oktober 2011

Nötfärsköfte med spiskummindoftade potatis

Köfte är helt fantastiskt! Kryddigt, fräscht och gott. Passar perfekt till grillen, ja det funkar fint att grilla köttfärs finns vissa som fått för sig att det inte är någon bra kombo. Dessa kryddiga köttfärsjärpar härstammar nog från början från turkiet och gör sig mycket bra med en fräsch yoghurtsås. Myntan och persiljan ger den där fräscha kryddiga smaken med ett litet sting som mycket persilja ger. Kryddorna ger en mjuk smak utan att vara för mycket, och bli inte rädda för mängden krydda jag tycker att när man jobbar med köttfärs måste man kräma på lite extra, och för guds skull skippa ströbrödet det behövs verkligen inte!

Köfte till ca 3 hungriga personer:
500 gram köttfärs
1 ägg
1 tsk harissa
3-4 vitlöksklyftor
1 stor näve mynta
1 stor näva persilja
Kryddor:
2 rågade tsk spiskummin
2 tsk garam masala
1.5 tsk koriander
1 tsk 7-spice (innehåller: koriander, ingefära, kanel, spiskummin, peppar, kryddnejlika & kardemumma)
salt&svartpeppar
Jag tog en riktigt tesked inget mått.

Servera med klyftpotatis kryddade med spiskummin

Gör:
Sätt på ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen, ringla över lite olivolja och dofta över lite spiskummin och salt. Rosta i ca 30-40 minuter.Hacka myntan och persiljan relativt fint, som jag talat om innan vill vi inte ha större bitar av persilja i maten, inte av denna grövre varianten. Riv eller pressa vitlöken, riv löken fint, vi vill bara ha ett humm av den goda lök smaken. Blanda först i örterna och kryddorna och försök att se lite på proportionerna om du vill ha mer örter, det underlättar lite att blanda in dem innan du tillsätter ägget. När proportionerna ser bra ut tillsätt ägget. Forma köftena (?) liknande järpar eller lite avlånga biffar. Stek i grillpanna eller stekpanna, jag testade båda: grillpannan är lite överlägsen i sammanhanget.
Detta är helt fantastiskt gott! Perfekt om man har lite halvt vissna örter hemma eftersom de ändå ska blandas in med köttfärsen och stekas. Jag serverade en yoghurtsås bestående av turkisk yoghurt och en gnutta harissa, ett mycket hett tips. Det förvandlar verkligen yoghurten till någon enastående. Kan också ätas tillsammans med samma sås och i ett pita bröd eller liknande om man är på det humöret. Plus att det är mitt eget recpet, här har jag bara tagit  de som jag tänker mig ska vara i och kört på! Var för guds skull inte rädda för att krydda!!!

onsdag 12 oktober 2011

Äppelmos

Det går bara inte att motstå alla dessa äpplen som finns nu i butikerna! Istället för att göra paj eller liknande som visseligen är gott, väljer jag att göra något man kan spara på sig, äta hela vintern, eller ge bort. Något som jag tänkte på är om man säger, äppelmos eller äppelmos men sak samma gott blir de. Jag köpte svenska äpplen, det stod ingen speciell sort, endast svenska. Receptet kommer ifrån Allt om mat. Det är väldigt inspirerande att göra något från grunden av råvaror man har köpt själv, man vet vad det är i och man kan reglera efter sin egen smak.

För en halv liter färdigt äppelmos behöver du:
1 kilo svenska äpplen
½ dl vatten
1 krm citronsyra
1 tsk hela kardemummakärnor
2 dl strösocker
Gör:
Kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en skål med kallt vatten allt efter som för att förhindra att de blir bruna.  Låt äppelbitarna rinna av, häll dem i en gryta och tillsätt vatten och citronsyra. Låt dem sjuda under lock i ca 30 minuter tills de börjar mosa sig. Krossa kardemummakärnorna och rör ner dem tillsammans med socker i grytan. Passera moset genom en sil och häll sedan upp i rena burkar.
Det kan lät bli brunt om man öppnar burken ofta. En oöppnad burk håller ca 8 månader, är den öppnad ca 2 månader.

Svenska äpplen! Vilken höstdelikatess, smakar som godis bara som dom är. De äpplen jag köpte var liknande dem man har hemma i trädgården. Så långt som råa äpplen i grytan ser det fint ut. Efter en halvtimma är äpplena som sagt ett fint mos. När jag passerar moset får jag ett mos som har en fin rosa (!) färg. Detta pågrund av det röda skalet. Det smakar lite mer äppelkaka än äppelmos, lite för mycket socker i förhållande  till sötman i äpplena och lite väl mycket kardemumma. Nästa gång ska jag ta en lite mer neutralt äpple som är en blandning mellan det söta äpplet och det lite sura äpplet. Mina kunskaper på äppelsorter är inte så stora så något mellan sött och surt får de bli! Jag råder igen alla att testa göra saker hemma som ni annars kanske brukar köpa!

En liten uppdatering på äppelmoset. Första gången jag testade, se ovan blev det rosa, väldigt sött och smakade lite äppelkaka. Nu frågade jag mannen på marknaden vilka äpplen han skulle rekommendera han valde Aroma för den är lite syrlig och en annan sort jag inte minns namnet på, men de var av liknande karaktär. Ta annars bara Aroma. Receptet är det samma som ovan, men enda skillnaden att jag bytt ut äppelsorten och tagit EN enda kardemumma kapsel för att få ett litet hum av kardemumma smak. Jag tror ändå att om jag hade skalat de svenska fina äpplena i första omgången hade det kanske blivit bättre. Inte heller nu skalade jag äpplena för jag har en föreställning om att det sitter smak även i skalet, nästa gång skalar jag nog mina äpplen trots allt.


Nu blev färgen lite mer likt äppelmos och precis lagom sötma, kanske hellre att man tar ett syrligare äpple och reglerar sockret som man vill ha det. Det smakar iallafall ljuvligt gott av äpplen, lite sött och ett väldigt litet hum av kardemumma!

Frukostgröten


Nu när det börjar bli lite höstruskigt ute måste man ändra sina frukostvanor lite, eller jag gör det iallafall.  Nu är det dags att börja med te-drickandet utan att man svettas vid frukostbordet och lite varm gröt är det heller inget fel på. Riv ett äpple eller päron i gröten och byt ut hälften av vattnet mot mjölk! Lyckad höst frukost.

måndag 3 oktober 2011

Mungbönor fullspäckade med örter

Detta använde jag som tillbehör till mina red mullet. Ett recept som från början är inspirerat av ett liknande recept fast då med puylinser, då jag inte fått tag på det testade jag med mungbönor. Jag tycker att det är lite klurigt att koka bönor jag lyckas alltid, alltid koka sönder dem, tips på lyckade bönor eftersöks!

För lite mer än 2 pers behöver du:
2 dl mungbönor i okokt form.
1 stor näve babyspenat
en näve baslika
en näve persilja

Gör:
Blötlägg och koka bönorna enligt paketet, om du använder torkade och det jag lärt mig är att man INTE salta vattnet som man gör med ris och pasta etc. Blanda de ljumna bönorna med spenaten så den förväller, och rör sedan i de andra hackade örterna.

Jag kände att jag tog i lite för mycket av persiljan då det blir en sådan där sträv smak i halsen. Jag tror att det kan bero på persiljan i sig ibland får man tag på ganska grov, och ibland med lite spädare blad. Kanske ska komma till slutsatsen att om man ska använda persilja i saker, som en mixad marinad eller i biffar kan man ta den grövre och om man ska äta den i sallader eller i gryn ska man ta den lite spädare. Det kändes nyttigt och resterna kunde utgöra en god sallad. Jag tycker dock att böner man kokar själv kan bli lite jolmiga i smaker om det säger dig något, eller så kanske det är dags att lära sig att koka dem på rätt sätt!

söndag 2 oktober 2011

fisk med fänkål och citron

Den här vackra fisken har jag velat göra väldigt länge. Först var jag inspirerad av jamie oliver då han är en flitig användare av "red mullet". Ja, de svenska namnet tror jag kan vara multe. Smaksättningen kan jag tänka mig passar bra även till andra sorters vit fisk! Jag har ju som sagt velat göra hel fisk väldigt länge, se listan som jag gjorde för ett tag sedan. Jag valde två fiskar per person, men det beror nog på vad tillbehören är. Framför allt, se på färgen!

För 2 personer behöver du:
4 hela red mullet, rensade och klara
2 citroner
2 vitlöksklyftor
2 små fänkål alt. 1 stor
en liten näve basilika
salt & peppar

Gör:
Sätt ugnen på 225 grader. Rensa fisken om den inte är det. Det ska gå att fylla fisken innuti så se till att det finns plats för det. Skär tre diagonala snitt på varje sida av fisken så att smaken ska nå köttet även den vägen. Skär citronen i skivor och sedan dela varje skiva på mitten, då dessa fiskarna var ganska små. Skiva även fänkålen fint. Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med lite olivolja. Salta och peppra fiskarna på varje sida och innuti, varva sedan citron- och fänkålsskivor innuti fisken och häll på vitlöksoljan. Peta till sist in lite basilika blad innuti fisken. Sätt in fisken i ugnen och baka den i ca 15-20 minuter.
Detta var ett spännande experiment då jag inte brukar våga så mycket som hålla i en liten aborre när man är ute och fiskar. Här fick jag både fjälla och rensa fisken, men jag tänkte gör jag det inte nu kommer det inte bli av. En väldigt god fisk men i mitt tyckte behöver många smak-kompisar vilket jag tyckte jag tillförde. Nackdelen med att äta hel fisk är att den dessvärre innehåller mycket små ben vilken förtar lite av måltiden. Rolig rätt att göra om man vill imponera med lätta medel!