onsdag 28 september 2011

majssoppa

För att kicka igång denna örtbonaza börjar jag med dagens andra kap: färska majskolvar, billigt och otroligt lätt att tillaga. Denna soppan kräver lite mer kärlek än vad man kanske tror. Man ska först skala majsen, koka soppan, mixa och sila. Men det är väl värt besväret kan jag lova! Med dessa favoritingredienserna kan de bara inte gå fel!


Till 2 pers behöver du:
3 majskolvar
5 salladslökar
1 röd/grön chili
2 vitlöksklyftor
1 lime
3 limeblad (kan uteslutas)
2 tsk korianderfrön stötta i mortel
ca 5 dl buljong jag valde kyckling 
en näve koriander
en tumstor bit ingefära, riven


Gör:
Först gäller det att skära loss majsen från kolvarna. Ja, du har helt rätt det kommer majs över ungefär hela köket, men det kommer vara värt det och gott. Det är bara att ställa kolven upp och skära längs med hela vägen ner så att alla majsen ramlar av. Det kan vara lättare att dela den på mitten först. Såhär helt enkelt:
När majsen är klara, fräs då skivad salladslök i en gryta. Tillsätt efter någon minut finriven igefära, vitlök, finhackad chili, korianderfrön och koriander stjälkar. Fräs detta yttligare någon minut. Tillsätt majsen och låt dem fräsa med en stund. Nu tillsätter du buljongen, limebladen och saft från en halv lime. Låt detta koka under lock i ca 20 minuter. När soppan kokat klart är det bara att mixa så slätt det går, de kommer nu att se ut mer som en puré, tillsätt lite mer vatten om det behövs. Sila soppan och låt den koka upp igen. Det är nu det inte gör något om man inte skurit majsen så exemplariskt eftersom man silar den till en slät soppa. Servera med finhackade korianderblad!
Om man är på de humöret så kan man rota fram några tacoschips ur skåpet och strö på soppan, lite stark korv man fräst på, eller varför inte lite knaprig bacon.

Testa denna! Det låter som ganska mycket smaker, och mycket lime men det gör inget eftersom majsen är så söt i sig så kommer detta komplettera fantastiskt bra! Man kan göra denna soppan på burkmajs, men kan tänka mig att smaken inte riktigt blir den samma. Jag hittade en halv burk med kokosmjölk som jag tillsatte med buljongen, då kan man kräma på lite mer med chilin då både kokosmjölken och majsen gör de lite sötare. Smaklig spis!

örtbonanza

Efter dagens besök på möllan och marknaden råder det fullkomlig örtbonanza (vilket ord asså, men det passar så bra och är roligt att säga). Hur kan man låta bli att köpa dessa härliga knippen med örter för endast en tia. Det som är lyxigt med att kunna handla frukt och grönt på en marknad är inte bara att man kan få allt för en billig peng. Det jag tycker är lyx är att kunna köpa örter, vad förgyller inte maten så som örter gör? I mataffären kan färska örter ofta vara ganska dyrt, så kolla runt i din butik på hörnet, eller i Malmö ta dig till möllans marknad. Det är denna guldgruva som jag tänker låta inspirera mig resten av veckan..eller så långt lagret räcker. På bilden ser vi: basilika, persilja, mynta och koriander. Smaklig inspiration!

Fond/Buljong

När jag köpte alla dessa fond/buljong grönsaker har jag under en tid passat på att göra både kräftfond, kyckling- och grönsaksbuljong så jag tänkte att jag samlar alla under ett och samma inlägg. Jag tänker mig att skillnaden mellan fond och buljong är att fonden är mer koncentrerad och används i mindre mängd tillsammans med vatten och att buljongen inte är lika koncentrerad och därför kan användas direkt.

Kräftfond:
Man kan även göra samma sak fast med räkskal, de behöver dock inte koka lika länge. Eftersom det var ett par dag sedan jag åt dem kan man frysa in skalen och tina upp dem dagen man vill göra fonden. Man kan slänga i lite vad man vill i en fond men jag gjorde på följande sätt:

Till ca 1.5 liter färdig kräftfond behöver du:
ca 20 kräftskal huvuden och alltihopa
1 purjolök
½ rotselleri
½ fänkål
2 morötter
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
3 selleristänger
några svartpepparkorn

Gör:
Det låter lite brutalt men lägg kräftorna i en stor gryta och krossa huvudena med en mortelstöt, detta för att få ut lite mer smak från kräftorna. Skär alla grönsaker i mindre bitar. Lägg alltihopa i grytan och häll på ca 3 liter vatten. Salta inte nu, det gör vi sen. Låt det koka upp under lock och koka ungefär tills grönsakerna är mjuka, det gjorde jag iallafall. Sedan silar du bort skalen och grönsakerna och fortsätter koka utan lock tills vätskan har reducerats till hälften. Det är när den har reducerats som du kan salta. Jag har lärt mig av mina misstag och saltat från början vilket har lett till att när den reducerats till hälften finns det salt i för den dubbla mängden = väldigt salt fond.  Håller i kylen 4 dagar ungefär eller väldigt länge i frysen.

Man behöver förstås inte göra såhär mycket, men jag tänker ha denna i frysen och förgylla en fisksoppa eller varför inte en skaldjurs risotto nu till hösten. När jag tänker fond så tänker jag att den är lite mer koncentrerad än en buljong, denna tänker jag använda tillsammans med buljong som en extra ingrediens helt enkelt. 

Kycklingbuljong:
Perfekt att ha i diverse soppor, även grönsakssoppa får en härlig smak av kycklingbuljong det bli en extra smakdimension på soppan. Egentligen ska man använda rått kyckling skrov, men det funkar minst lika bra med tillagat, så spara på dig lite kyckling skrov efter nästa middag. Den blir något mörkare och lite mer grumlig men fantastisk god! Så varför inte ta vara på det man kan, visst?

Till ca 1.5 liter färdig buljong behöver du:
ca 1 kilo kycklingskrov
1 morot skuren i bitar
1 purjolök i bitar 
1 gul lök i klyftor
2 stjälkar selleri i bitar
1 lagerblad
3 vitlöksklyftor skalade
2 msk tomatpuré
1 litet knippe timjan
salt & peppar

Gör:
Fräs på alla grönsaker i en stor gryta tills de börjar få lite färg. Tillsätt då tomatpurén och till sist kycklingskrovet. Fyll på med vatten så att det täcker. Låt allt koka upp för att sedan sjuda i ca 1 timma utan något lock och med alla härligheter i grytan under hela tiden. Krydda med lite salt och peppar, salta mer senare. Skumma av emellanåt. Sila sedan buljongen och låt den svalna innan du fryser in den, eller spar den i kylen i upp till 5 dagar.

Grönsaksbuljong:
Här slängde i lite grann av vad jag hade bland grönsakerna, och kokade ner den lite grann eftersom jag ville ha en lite kraftigare buljong. Den här är perfekt för soppa eller risotto. Vad som är gott att tillsätta i alla dessa buljongerna är en skvätt vitt vin om man råkar ha det hemma

Till ca 1.5 liter färdig buljong behöver du:
2 morot i bitar
1 purjolök skivad
½ fänkål i bitar
en fjärdedel rotseller skalad och skuren i bitar
1 vitlöksklyftor skalade
3 selleristjälkar i bitar
1 litet knippe timjan
1 litet knippe persilja med stjälkar
1 lagerblad
salt & peppar

Gör:
Fräs alla grönsaker i en stor gryta tills de tar lite färg. Häll på ca 2 liter vatten och låt det koka upp för att sedan sjuda i allt mellan 30-60 minuter beroende på vad man vill använda den till. Vill man ha den i en soppa  kan jag tänka mig att man inte behöver koka den lika länge som om man vill att de ska ge en fin smak till en risotto.

Smaklig spis och hoppas att du inspireras till att hitta något smaskigt att laga med buljong!

måndag 26 september 2011

risotto

Dessa fina kantareller hittade jag och familjen på en spontan promenad i skogen! Väldigt roligt då sist jag skulle göra denna risotto köpte jag kantareller vilket resulterade i ett smärre rån av min plånbok. Det är något speciellt att laga något som man har varit ute och hittat själv. När jag fått en fin bit parmesan direkt från Italien fanns det bara en sak att göra med svampen. Jag lade dock till lite portobello. Receptet är från bbc good food där originalet är med quinoa och risottoris, den varianten gör jag ibland. Ja, man det blir supergott med lite vitt vin i men jag hade inget hemma.

För ca 3 personer behöver du:
250 gram risotto ris
1 gul lök alt. 2 schalottenlökar
2 små selleristjälkar
ca 400 gram blandad svamp
1 liter grönsaksbuljong
en liten kvist timjan
massor av riven parmesan

Gör:
Jag brukar börja med att skära svampen i mindre bitar och steka den i lite smör, lägga den på en tallrik och röra i den i slutet. Detta är kanske mest för att mina kastruller och pannor är lite av den begränsade studentupplagan. Efter svampen gäller det att hacka löken och sellerin superfint, eller så fint man kan. Svetta dessa två i lite smör,(ja svetta..alltså stek på lägre värme utan att de tar färg bara så de svettas lite.) Hetta undertiden upp buljongen i en kastrull, den ska vara varm när man tillsätter den.
När detta är gjort tillsätt riset och låt de få fräsa med någon minut. När det låter som att riset steks tillsätter du den första sleven, (soppslev funkar fint) med buljong och rör på hela tiden tills riset har absorberat buljongen, detta görs med fördel på medelvärme. Nu kommer det svåra. Tiden. Tillsätter du bara en slev efter hand som buljongen absorberas så kommer de går bra, och SMAKA dig fram när riset börjar bli mjukt är de klart, det är de som gäller. Oftast behövs inte all buljong så fokusera inte på de. Rör till sist i svampen, en god näve med parmesan, lite timjan om du vill. Min blev något i stil med detta till slut:


För att citera Lotta Lundgrens bok "Om jag var din hemmafru" där hon skriver något i stil med "gör absolut inte som jag säger", lite den känslan får jag efter att ha försökt att författa detta receptet. Det är inte svårt att göra risotto men man måste vara på sin vakt och röra hela tiden och behandla den väl, men även smaka sig fram och titta efter den konsistensen man vill ha. När man väl får till de, får den fina krämiga konsistensen kan man variera i oändlighet. Med den fina parmesanbiten jag fått kommer det nog komma upp en hel del varianter i höst.

måndag 19 september 2011

lite uppdaterade piroger


Dags för att ta vara på lite rester från veckan som gått, denna gången med piroger. Jag har gjort piroger tidigare men då har jag gjort dem på smördegsplattor. Jag har velat testa att göra degen själv och det finns en uppsjö av olika recept på nätet så jag tog till en kokbok i stället. Receptet kommer ifrån "Saras kök" av Sara Begner där fyllningen bestod av surkål och korv men som jag bytte ut mot lite upphottad köttfärssås.

För ca 15 små piroger behöver du:
50 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1 kokt kall potatis
1 äggula
1 ägg till pensling
1 tsk salt
3 msk kallt vatten

Gör:
Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör i en minut, eller baka ihop på ett bakbord. Lägg degen i en plastpåse och förvara den i kylskåp i ca 30 minuter.
Kavla ut degen och stansa ut pirogerna med ett stort glas, jag använde ett kaffefat återkommer om hur stort det var. Lägg en matsked i mitten av rundeln och vik över så du får en halvmåne, täta ihop ändarna med en gaffel. Baka dessa i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter eller tills de börjar bli gyllene.

Såhär gick processen till, trots bilder tagna under köksfläkten i brist på fint dagsljus men så är läget:



Dessa blev supergoda, nu har jag uppdaterat bilderna lite grann! Jag gjorde med köttfärssås som har fått stå i kylen en dag eller två och det gör att den blir lite fastare. Jag kan tänka mig att man kan göra någon svampstuvning om man vill ha vegetarisk variant eller lite vad man har hemma. Det kan vara idé att fyllningen är tillagad eftersom det inte tar så lång tid i ugnen. Degen gick tillochmed att göra i min lilla matberedare!

söndag 18 september 2011

kryddig köttfärsgryta

Passa på att hetta upp den gamla köttfärsen lite grann. Linser har förekommit en del i mitt kök det senaste! Man kan göra lite allt möjligt med dem, detta receptet hittade jag på recept.nu men jag valde att kräma på med kryddorna lite mer och ändra om lite grann från originalreceptet. Denna köttfärsgrytan kan jag tänka mig att använda som fyllning i piroger för att få lite dem lite kryddiga.

För 4 pers behöver du:
500 gram köttfärs
1 röd lök
2 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
3 vitlöksklyftor
en bit ingefära
en näve torkade aprikoser
ca 1 tsk av varje av: spiskummin, koriander, garam masala, gurkmeja, chili och senapsfrön

Gör:
Börja med att skiva löken tunt, och fräs den tillsammans med olja i en stekgryta. Tillsätt finhackad vitlök, finriven ingefära och hälften av kryddorna och dem fräsa med en stund. Tillsätt sedan köttfärsen och resten av kryddorna blanda väl så att kryddorna blandas. När köttfärsen är genom stekt tillsätter du linserna, kokosmjölken och aprikoserna. Låt koka på medelvärme under lock i ca 10-15 minuter. Servera med ris eller bara som den är! Smaklig spis.

Väldigt gott! Lättillgängliga ingredienser är alltid bra. Både kokosmjölk, köttfärs och linser har man kanske ofta hemma. Man kan göra den så stark man känner för, och som sagt använda den som pirogfyllning! Kokosmjölken gör den väldigt krämig och rundar av lite efter alla kryddorna och linserna fyller ut, detta kommer jag definitivt göra om!

fredag 16 september 2011

Fikon-och plommonmarmelad

Det är med att göra marmelad och chutney är ett intresse som har vuxit hos mig. Det är som sagt: svårt att misslyckas, jättegott, bra att ge bort plus att det är ett bra sätt att ta till vara på allt var säsongen har att bjuda. Fikon är den finaste frukten, kolla på den! Fikonmarmelad är något som inte bara passar på mackan utan även till ostbrickan. Jag har följt detta receptet från en fin blogg.

Du behöver:
Ca 400 gram fikon
3 mellan stora plommon, jag tillsatte ungefär 4-5 små plommon också
1 tsk citron zest + lite juice
½ tsk finriven ingefära
1 cup socker ca 200 gram
en skvätt vatten

Gör:
Klyfta fikonen och dela klyftan på mitten för lagom stora bitar. Kvarta plommonen. Riv skal från citronen och ingefäran, tillsätt sockret och en skvätt vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt frukten koka upp, och koka sedan på medelvärme i ca 15 minuter till frukten har kokat sönder en aning. Vill man kan man göra marmelad testet: En iskall tallrik, häll en klick marmelad på tallriken och dra med skeden igenom, om marmeladen inte flyter ihop är den klar. Häll upp i steriliserade burkar.

Jag älskar fikonmarmelad och denna blev supergod!! Precis som på bloggen jag tog receptet ifrån kan jag tänka mig att denna passar bra med creamcheese, det måste man nästan testa. Denna kommer jag nog göra fler gånger i höst när fikonen finns att få tag på!

torsdag 15 september 2011

höst

Nu har jag höstat till det lite i bloggen. Jag har lagt till en bild på de finaste frukterna, fikon! Nu ser jag fram emot höstens mat med allt vad den säsongen har att bjuda. Det finns mycket god frukt kvar, massvis med goda plommon och för att inte tala om just fikonen. Håll till godo!

laxbiffar med yoghurtsås

Lax kan man lätt förvandla och smaksätta med lite allt möjligt. Det kan bli ganska tråkigt och äta laxen i filéer så jag blev sugen på att göra dem till biffar. Jag passade också på att ta vara på sommarörterna gräslök och dill. Man märker nu att det börjar bli höst då brukade ta mina foton i fönstret för att få ett fint ljus, men nu är det i stället helt mörkt och inget fint dagsljus, kanske är de dags att rota fram de mustiga grytrecepten. Receptet är från Sara Begner men jag har lagt till och tagit bort lite grann.

För 2-4 personer (beroende på tillbehören) behöver du:
300 gram laxfilé eller ca 3 stycken
1 hackad rödlök
1 dl gräslök
½ dl dill
2 vitlöksklyftor
½-1 tsk av: curry, spiskummin, paprika, koriander, chili
salt & peppar

Gör:
Börja med att skära samtliga ingredienser i mindre bitar så det ska bli lättare för mixern att finfördela allt till en fiskfärs. När allt är delat mixa allt till en färs. Man får lukta lite på smeten om man vill ha lite mer kryddor, och man kan med fördel hälla upp smeten i en bunke och röra om så alla kryddor fördelar sig fint. Forma till biffar. detta blev ca 6 stycken och stek eller grilla på medelvärme.

Servera tillsammans med en yoghurt sås:
3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
lite hackad dill

Ja, spiskummin och sommarörter tänker ni. Jo det funkar väldigt bra tillsammans. Färsen blev till en början väldigt lös och det kändes som att den var för mosig men med lite vatten på händerna gick det fint att forma dem till biffar. Väldigt gott med en fräsch yoghurtsås till då lax har en väldigt distinkt smak!
Något som jag skulle kunna tänka mig att testa nästa gång är med smak av ingefära, chili, vitlök och koriander för att göra en annan twist. Lax är tacksamt när man vill kräma på med kryddorna och smakerna då den smakar så mycket i sig så det blir svårt att något ska kunna ta över fisksmaken.

måndag 5 september 2011

middagstips

Ett lite roligare sätt att lista ut vad du ska äta till middag kan vara att besöka denna sidan. Kanske lite brutal i sin utformning men ganska rolig: middagstips

söndag 4 september 2011

piroger

Dags för att ta vara på lite rester från veckan som gått, denna gången med piroger. Jag har gjort piroger tidigare men då har jag gjort dem på smördegsplattor. Jag har velat testa att göra degen själv och det finns en uppsjö av olika recept på nätet så jag tog till en kokbok i stället. Receptet kommer ifrån "Saras kök" av Sara Begner där fyllningen bestod av surkål och korv men som jag bytte ut mot lite upphottad köttfärssås.

För ca 15 små piroger behöver du:
50 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1 kokt kall potatis
1 äggula
1 ägg till pensling
1 tsk salt
3 msk kallt vatten

Gör:
Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör i en minut, eller baka ihop på ett bakbord. Lägg degen i en plastpåse och förvara den i kylskåp i ca 30 minuter.
Kavla ut degen och stansa ut pirogerna med ett stort glas, jag använde ett kaffefat återkommer om hur stort det var. Lägg en matsked i mitten av rundeln och vik över så du får en halvmåne, täta ihop ändarna med en gaffel. Baka dessa i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter eller tills de börjar bli gyllene.

Dessa blev supergoda, så goda att jag inte hann fota dem innan de var slut. Jag gjorde med köttfärssås som har fått stå i kylen en dag eller två och det gör att den blir lite fastare. Jag kan tänka mig att man kan göra någon svampstuvning om man vill ha vegetarisk variant eller lite vad man har hemma. Det kan vara idé att fyllningen är tillagad eftersom det inte tar så lång tid i ugnen. Degen gick tillochmed att göra i min lilla matberedare!

torsdag 1 september 2011

persikomarmelad

När jag ändå var igång med att sylta så tänkte jag hitta på något med tre jättefina persikor som jag köpt. Jag tänkte på någon god marmelad, som man likt chutneyn också kan spara på! Jag tog ett enkelt recept på dansukker.se och gjorde om det lite grann.


För ca 7 dl färdig marmelad behöver du:
750 gram persikor
500 gram syltsocker
en fjärdedels vaniljstång
skal och juice från en halv lime

Gör:
Börja med att skålla och skala persikorna och skär dem sedan i mindre bitar. Blanda sockret och frukten tillsammans med vanilj stången och limen. Låt detta koka upp och sedan koka i ca 2-5 minuter beroende på hur mogen frukten är. Ta av grytan från värmen, skumma noga och låt den sedan stå i 15 minuter innan du häller upp den i steriliserade burkar, förvaras kallt.

Jag glömde för de första att skala mina persikor men det gav marmeladen en fin rödaktig ton och eftersom skalet inte är så grovt gjorde det inte mig så mycket. Den smakade också ganska mycket vanilj men jag tyckte att det passade. Det är otroligt lätt och det känns bra att man kan göra detta själv utan e-nummer och annat!