onsdag 31 augusti 2011

plommonchutney

Eftersom jag har fått nästan ett helt kilo plommon kände jag att jag ville göra något roligt av dem. Första tanken som kommer till en är kanske en paj eller någon annan dessert men jag vill göra något som man kan spara på och kanske ge bort. Mango chutneyn blev såpass bra så jag bestämde mig för en kryddig plommon chutney. Receptet kommer ursprungligen från bbc good food men några modifieringar från mig, och jag valde att göra ungefär halva receptet.

För ca 1 liter färdig chutney behöver du:
500 gram plommon av valfri sort
500 gram äpplen
225 gram strösocker
2 dl äppelcider vinäger
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hel koriander
4 kardemumma kapslar
½ kanelstång
1 stjärnanis
½ lime
en tum-stor bit ingefära

Gör:
1. Börja med att skiva löken tunnt, hacka vitlöken och riv ingefäran. Fräs på detta i en gryta men utan att det tar någon färg. Under tiden skala, kärna ur och tärna äpplena. När löken har mjuknat tillsätt kryddorna och låt dem rostas någon minut. Tillsätt äpplena tillsammans med vinägern, låt koka upp och sedan småkoka under lock i ca 30 minuter tills äpplena har blivit sönder kokta.

2. Medan äpplena kokar kärna ur och kvarta plommonen. Tillsätt dessa tillsammans med sockret och rör om. Låt koka utan något lock under omrörning emellanåt i ca 40 minuter till en timma tills chutneyn har börjat tjockna. Tillsätt limejuice när chutneyn börjar bli klar.
Pågrund av vinägern är det bra att låta chutneyn stå i ca en månad mörkt innan man äter den då hinner alla smakerna att mogna och surheten från vinägern kommer att avta.

Jag har fastnat lite för att göra chutney det är supergott att äta till stark mat! Jag gillar kombinationen mellan det söta i frukten och stinget i kryddorna. Jag tror att det tar ett tag innan man vänjer sig vid kombinationen och just att äta något sött till mat men testa! Även i detta chutney receptet tog det ganska lång tid innan den tjocknar så man får verkligen ha lite tålamod!
smaklig spis!

tisdag 30 augusti 2011

harissa

Ett hett tips som jag måste dela med mig av är denna fantastiska chilipastan harissa. Det är en nordafrikansk chilipasta som man kan använda till diverse saker som innehåller chili om man inte råkar ha någon färsk chili hemma. Det går också att göra den själv med ganska få ingredienser som: pimento, salt, vitlök och lite andra kryddor om man ska följa paketet men det har jag inte testat. Den finns i små metallburkar men det är lite opraktiskt då när den väl är öppnad får man hälla över den i en annan burk med lite olja på så den inte blir dålig. För någon vecka sedan hittade jag harissan i en praktiskt tub förpackning! Man kan använda denna till blandannat följande:

- Ha den i ett kryddsmör när du gör en hel kyckling, lättare än att ha hackad chili i då hettan sprider sig lite jämnare!
- Blanda någon tsk i din sallads dressing
- Gör en enkel yoghurtsås med en klick harissa i
- Krydda din hommous med en klick
Köp denna chilipasta och ha hemma i skåpet, lovar att du kommer använda den!

ofrivillig bloggpaus..igen

Det har blivit något av ett avbrott i köket under ett tag för min del. Dels för att i Malmö har det varit malmöfestival vilket har gjort att jag hellre har ätit middag på festivalen och fått testa på massa god mat från all världens kök nästan varje dag! Det är ju inte fy skam och lite inspiration fick man på köpet. Jag har spånat lite på höstmat och projekt jag vill genomföra.

Jag är sugen på att göra:
- Köfte, kryddiga köttfärsbiffar med mynta och spiskummin och annat gott
- Egen buljong både grönsaks och kyckling. Ett tips är att spara på sig lite kycklingskrov i frysen som blivit över från middagen. Helst ska man använda rått kycklingskrov men det funkar fint med sådant som redan är lagat.
- Köpa hel fisk har siktet inställt på red mullet
- Baka naan bröd
- Ta vara på allt gott som hösten har att bjuda på!

Men först på tur står 1 kilo plommon som jag fått! Jag tänker mig någon slags sylt/marmelad och en kryddig chutney!
Håll till godo med mina höstmat projekt!

onsdag 17 augusti 2011

gobi dal

Dal är en linsröra med i detta fallet tillsatt blomkål. Man gör kanske normalt dal på linser och kryddor, ihop kokta till en röra. Detta är en supergod, krämig, kryddig sidorätt som man kan servera med lite nanbröd eller som tillbehör till kött eller kyckling. Originalreceptet kommer från bbc good food, men jag har valt att tillsätta lite fler kryddor och även kokosmjölk istället för endast vatten.

Till 2 personer behöver du:
1 litet blomkålshuvud
1 gul lök
1 grön chili
1 liten burk kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
100 gram röda linser
1 tsk av följande: koriander, spiskummin, gurkmeja & senapsfrön
½ tsk kalonji
2 kardemummakapslar

Gör:
1. Dela löken på mitten och skiva den tunt. Fräs löken i lite olja i en gryta tills den börjar mjukna då tillsätter du kryddorna samt den finhackade vitlöken och chilin. När kryddorna har fått rosta i ett par minuter tillsätt linserna, kokosmjölken och 1.5 dl vatten. Låt detta koka upp och koka under lock i 10 minuter.
2. När linserna är klara tillsätter du blomkålen delad i småbuketter och tillsätter ca 3 dl vatten och låter det koka yttligare 10-15 minuter. Sedan är de klart!

Det blir väldigt krämigt och gott eftersom linserna kokar sönder och gör att det tjocknar, en rätt som jag kan tänka mig att man kan bjuda någon på som vanligtvis inte gillar linser. Jag åt detta utan något tillbehör och det funkade fint! Kan tänka mig att utgå från steg 1 och sedan tillsätta annat gott som man har hemma. Det blev dock lite vattnigt med de sista 3 dl vatten men det beror på hur mycket blomkål man tillsätter då mitt blomkålshuvud var ganska litet! Testa detta! Även om du är skeptisk till linserna, perfekt som ett vegetariskt tillbehör eller huvudrätt

fredag 12 augusti 2011

vegetarisk pasta med aubergine

När jag läste om denna rätten första gången i en Jamie Oliver kokbok fastnade jag inte för det. Ibland är man sugen på något som är vegetariskt och då passar denna rätten utmärkt! Varför? Jo som ganska trogen köttätare skulle jag kalla denna rätten för en köttig vegetarisk rätt. Konstistensen på auberginen gör att den näst in till är köttliknande.

För 4 personer behöver du:
1 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar plommontomater
1 mozarella ost
1 msk balsamvinäger
4 msk matgrädde
1 röd chili
4-5 msk olivolja
ett knippe basilika stjälkar och blad
riven parmesan efter smak

Gör:
1. Skär bort ändarna på auberginen och skivan den sedan i 1 cm tjocka skivor, dela skivorna och skär dem i tärningar.
2. Värm upp en stor panna och tillsätt olivoljan. När oljan är varm tillsätt auberginen och rör om genast så att oljan täcker alla sidor. Fräs dem i ca 8-10 minuter på.
3. Tillsätt finhackad lök och vitlök. När de har fått lite färg tillsätter du tomaterna och balsamvinägern tillsammans med finhackade basilikastjälkarna, bladen tillsätter du på slutet. Om du vill ha lite hetta tillsätter du ni också den finhackade chilin. Sjud såsen i ca 15 minuter, tillsätt till sist gräddet. Riv i mozzarellan, basilikabladen och riv över parmesan, servera med pasta!

Jag har haft lite svårt för aubergine innan denna rätten. Här kokas auberginen ihop till nästan oigenkännlighet. Perfekt att bjuda veggokompisarna på eller när du tröttnat på att äta kött och vill ha någon härlig variation. Först trodde jag att det skulle smaka beskt för att såsen ska koka såpass kort tid, men grädden och balsamvinägern gör att det blir en bra balans!
smaklig spis

onsdag 10 augusti 2011

vardagslyx

Lite vardagslyx mår vi alla bra av det är kanske den bästa formen av lyx. Ett litet uppiffande i vardagen som gör att man känner att allt är lite bättre just nu. En sådan enkel sak som att lägga en öppnad kardemumma kapsel i kaffet som man dricker varje jag. Det gör skillnad tro mig, kaffe och kardemumma, mycket lyckad kombination.

måndag 8 augusti 2011

hel kyckling med klassiska smaker

Även om man har tänkt att äta själv, är det gott att göra en hel kyckling. Det bästa med kycklingen då är att man kan använda resterna till goda saker. Jag gillar att göra en kyckling men klassiska smaker som passar sig bra till kyckling. I detta fallet: rosmarin, citron och vitlök. Det blir extra gott att använda sig av skalet från citronen och fruktbitarna.

Till en kyckling behöver du: 
ca 50g smör
1 citron
ca 3 kvistar rosmarin
4 vitlöksklyftor

Gör:
Sätt ugnen på 225 grader. Gör ett kryddsmör men smöret, 2 kvistar finhackad rosmarin, pressad vitlök och strimlat citronskal. Detta är lite klurigt men man vill skapa en liten ficka på kycklingen mellan bröstköttet och skinnet men akta så inte skinnet går sönder sedan fördelar man kryddsmöret under skinnet. Lägg resten av rosmarinen och citronklyftorna innuti kycklingen. Låt stå i ugnen i ca 1 timma och 15 minuter. Vill man kan man ösa kycklingen då och då med spadet som blir i formen.

Detta är ett gott sätt att göra kyckling när man lägger smöret under skinnet vilket gör att smakerna stannar i köttet och inte bara på skinnet eller rinner av kycklingen. Detta eftersom smakerna inte dunstar då skinnet skyddar köttet. Jag serverade potatis till och tillsatte halverade färskpotatisar när det var en halvtimma kvar på kycklingen.


Som sagt blir det en del kycklingrester om man tänkt äta en kyckling själv. Dagen efter gjorde jag därför följande. Jag tog bort att kycklingkött från benen. Rostade färskpotatis i ett vitlöks- och rosmarinsmör i ugnen i ca 30 minuter. När det var ca 5 minuter kvar på potatisen tillsatte jag kycklingen och haricoverts, som jag gett ett snabbt uppkok. När det hela var klart kryddade jag med svartpeppar och lite paprikakrydda och strödde på lite flagad mandel.

Smaklig spis!

fredag 5 augusti 2011

pesto på bondbönor

Såhär på sommaren vill jag gärna äta lite lätta goda saker som man lätt slänger ihop. Pesto är något av en standard vara som jag alltid har hemma. Jag kom över ett recept på pesto gjort på bondbönor, och eftersom jag har en ganska ny mortel ville jag testa göra en klassisk pesto i morteln och inte i min mixer. Bondbönor är supergoda när de är i säsong man kan ha dem i tex sallader eller i en risotto. Får man inte tag i färska funkar frysta också bra.

För 1-2 personer behöver du:
ca 350 gram hela bondbönskidor eller en näve
½-1 dl olivolja
1-2 nävar parmesan
2 vitlöksklyftor
1 liten näve valfri ört ex: basilika eller persilja
gärna lite havssalt

Gör:
Vi börjar med bondbönorna jag gör på följande sätt:
Tar ut bönorna, sedan brukar jag ge dem ett uppkok på 1-2 minuter och sedan skala bort det vita skalet, det behöver man inte göra, men till pesto är det nog lite enklare och godare tycker jag.
Sedan lägg dem i morteln tillsammans med örten, som man med fördel kan riva isär lite grann innan, pressad vitlök och lite havssalt. Havssaltet är bra att ha i om man använder mortel då det blir lite friktion mellan bönorna och morteln. Mosa runt detta till bönorna blir ett mos, blanda sedan i finriven parmesan och blanda gradvis i olivoljan tills du får en önskad konsistens. Servera denna peston blandad med nykokt pasta!

Jättegott! Jag var först lite skeptisk till pesto eftersom man vill att det ska bli gott och att smakerna ska blanda sig bra! Om man hade haft  lite fryst ärtor (eller färska) hade det blivit en bra kontrast till det lite salta och oljiga som blir i peston. När jag provsmakat kände jag att något fattades för att bryta det salta, då rev jag i lite citronskal och pressade i ca 1 msk citronjuice och det blev super! Pesto kommer nog vara något som jag kommer fortsätta att göra, på lite vad man har! Receptet är lite luddigt kanske men det beror ganska mycket på vilken konsistens man är ute efter vissa vill kanske ha den ganska lös, andra lite fastare.