lördag 30 juli 2011

fragrant green curry

Vad gör man då med två burkar hemmagjord mango chutney? Jo, man serverar den tillsammans med en fantastisk grön curry. Man kan köpa färdig currypasta av diverse olika sorter men ofta får man kanske inte den smaken man vill ha, lite för stark, inte tillräckligt stark osv. Har man en mixer kan man göra den själv. Annars är jag ganska svag för en mustig röd curry, men den här är väldigt fräsch och man reglerar lätt hettan själv. Receptet är från Jamie Oliver men jag har valt att lägga till lite kryddor som jag vill ha i en curry!


För 4 personer behöver du:
2 stjälkar citrongräs
3 gröna chili varav en utan frön
1 msk hel koriander
6 salladslökar
2 lime zest och juice
3 vitlöksklyftor
en tum stor bit ingefära
1 burk kokosmjölk
en stor näve basilika, med stjälkar
en stor näve koriander, även den med stjälkar
2-4 kycklingfileér beroende på om du vill ha eventuella grönsaker i
jag tog: kyckling, en burk med kikärtor, 1 tsk av varje av: kalonji, senapsfrö, bockhornsklöver, hel kardemumma


Gör:
1.  Börja med att mixa de ingredienser som kräver lite mer. Citrongräset bankar man först lite på med kniven och sedan skär i bitar, skala ingefäran skär ner den här går även vitlöken ner. Mixa till allt är finhackat.
2. Har man en stor mixer tillsätter man bara limen, sallandslökarna, örterna, chilin och koriandern, har man minivarianten som jag har får man plocka ur omgång ett och sedan mixa resten. Hur som helst vill man ha den finhackad till en sammanhängande smet:
Något sånt! Detta är då basen. Kokosmjölken tillsätter man när man ska börja tillaga. 
3. Dags att fixa med tillbehören. Jag valde kyckling, då skär man den i bitar, tar en fjärdedel av currypastan och lägger allt samman i en påse och låter detta marinera i kylskåpet mist 30 minuter. 
4. Dags att laga. Hetta upp lite olja i en wok, alt stor kastrull. Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa en kort stund. Tillsätt sedan kycklingen och låt den få lite färg sedan tillsätter du resten av currypastan tillsammans med kokosmjölken och kikärtor om du använder det och låter detta koka i ca 10 minuter eller till kycklingen är klar! Servera tillsammans med ris och mango chutney!


Helt fantastiskt god, och bra balans mellan smakerna. Det roliga med grön curry är att man kan känna smakerna lättare eftersom de är så fräscha, som koriandern och ingefäran! Plus att mango chutneyn gjorde sig väldans bra!

mango chutney part2

Så här blev resultatet av min mango chutney! Två glasburkar med sådant litet knäppe den minsta sorten från ikea. Jag glömde av att berätta hur jag stereliserade brukarna, väldigt enkelt! Diska burkarna noga och ta bort gummipackningen som sitter i locket. Sätt på ugnen på 125 grader och ställ dem upp och ner på gallret i ca 30 minuter, klart! Lättast är nog att använda burkar som dessa för de håller tätt och det är lätta att få rena!

fredag 29 juli 2011

mango chutney



Nu börjar matlagningen att komma igång igen i mitt kök. Jag börjar med att bocka av en punkt på min lista. Det med att göra en egen mango chutney. Jag har tidigare stirrat mig blind på massvis av olika recept för att försöka hitta i bästa fall, en bra bas att utgå ifrån. Det har varit svårt då de olika recepten skiljer sig väldigt mycket. Efter att ha hittat ett recept som låtit lovande från bbc goodfood och med någon mer krydda, blev receptet såhär:


Till ca 1 liter färdig mango chutney behöver du:
1 kg mango, ca 4 stycken
2 gula lökar tunt skivade
en tum-stor bit ingefära finhackad
10 st hel kardemumma kapslar, där man krossat det gröna skalet lätt i mortel
1 kanelstång
½ tsk hel spiskummin, lätt stött i mortel
½ tsk hel koriander lätt stött i mortel
½ tsk nigella frön / kalonji
½ tsk gurkmeja
1 tsk senapsfrön
2 päron alt. äpplen skalade och skurna i bitar
1 röd chili finhackad
375 ml vitvins vinäger
400 gram strösocker
1 tsk salt
2 tsk rapsolja


Gör:
1.  skala och skär varje mango i bitar. Lättast är att göra på följande sätt: skär längs kärnan av mangon på båda sidorna tills du får två halvor, skåra köttet i ett korsmönster utan att skära igenom skalet:
Sedan är det bara att skära loss de små kuberna, så vips! så har du fina bitar av mangon. Skala även päronen och skär dem i lika stora bitar.


2. Hetta upp oljan i en kastrull, helst med tjockbotten. Tillsätt löken och stek dem i några minuter. När löken börjar mjukna tillsätt ingefäran och stek på svag värme i ca 10 minuter. När löken börjar bli lite gyllene tillsätt alla kryddor utom gurkmejan och låt dem rosta med i pannan.


3.  Tillsätt gurkmejan och päronen och tillsätt ca 500 dl vatten, lått puttra under lock i 10 minuter. Tillsätt mango och chilin låt detta koka med under lock i ca 2o minuter tills päronen är mosiga och mangon är mjuk.


4. Tillsätt vinäger, socker och salt låt puttra på svag värme utan lock i ca 30 minuter, rör ibland, speciellt mot slutet då sockret gör att det lätt bränner fast. Låt koka till tjock konsistens. Häll över i steriliserade glasburkar!


Mango chutneyn blev över förväntan bra! Det var inte så svårt som jag förväntande mig och inget bränt socker i kastrullen! Min blev lite mosig pga. att jag använde mig av mogna mangos men jag antar om man vill ha lite fastare bitar i kan man använda lite mer omogna mangos. Det tog dock inte 30 minuter att koka på slutet utan snarare lite mer än 1 timma! Jag tror det var mängden vatten, vill man att det ska gå lite fortare antar jag att man kan dra ner lite på mängden vatten. Nästa gång jag gör den kommer jag nog att kräma på lite mer med kryddorna för att få den ännu mer kryddstark!

måndag 25 juli 2011

semester!

Det har blivit något av en liten bloggsemester för min del, men jag har ätit ändå, men mest goda sallader när det har varit varmt, melon, massa färskpotatis och massvis av härligt grillat! Jag har varit nära på att lägga upp lite recept men många av dem vill jag arbeta igenom lite mer och det är ju kul i sig! Jag kommer att komma igång så smått snart!
Det jag har i tankarna är blandannat: pesto på bondbönor, butternutpumpa, egen mango chutney med mycket mera!

söndag 3 juli 2011

energibitar

Jag har passat på att bocka av en punkt på mig lilla jag-vill-göra lista. Den punkt med att jag vill återupptäcka den torkade frukten. Torkad frukt är något som för mig går lite i perioder och favoriterna växlar. Dessa goda energibollar är perfekt när energin tryter! Receptet kommer från boken Smart & Gott men jag passade på att använda mig av min favvo, limen!

Till ca 20 energibollar behöver du:
250 gram blandad torkad frukt. Jag använde en blandning av russin, tranbär, aprikoser och fikon
50 gram rostade valnötter
juice och zest av en halv lime
kokos att rulla i

Gör:
Rosta valnötterna lätt i en torr stekpanna. Lägg frukten och nötterna i en matberedare och riv ner limeskal och saft. Mixa till önskad konsistens. Min smet blev lite grövre än finhackat om det är till någon hjälp. Man vill inte  ha för stora klumpar men inte heller en jämn smet. Du ska kunna se bitarna men ändå få med lite av varje. Sedan är det bara att rulla till bollar i lagom storlek..lagom..ja ja till den storlek du önskar. Rulla i kokos förvara i kylskåp de håller ca en vecka!

Har du ingen matberedare kan du hacka allt samman först och sedan blanda ihop allt med limeskal och saften. Jag tycker verkligen att limen gör sitt, den bryter lite härligt emot den söta frukten. Jag hittade lite sesamfrön som jag blandade i kokosen de sista 10 bollarna. Det var gott men smakade väldigt mycket sesam, så bra om man gillar de!