torsdag 30 juni 2011

ugnsbakade rödbetor med pepparrotscremé

Ja, jag hade velat ha en mycket mer smickrande bild med ett stort fint knippe rödbetor med riktigt krispigt fin blast etc. men man kan inte alltid få som man vill, blasten var hängig cremé fraiche burken sådär tråkigt halvtom. Detta är hur som helst en kombination som jag har velat testa pepparrot och rödbetor, men också tillagningen med att göra ett foliepaket där betorna kan ångas klara i ugnen. Servera som ett tillbehör till kött eller fisk, jag valde en grillad kyckling.

För 2 personer behöver du:
300 gram skrubbade rödbetor
1,5 dl cremé fraice
2-4 msk fint riven pepparrot
1 msk balsamvinäger
folie

Gör:
Sätt ugnen på 250 grader. Skrubba rödbetorna eller skala dem om det behövs. Dela rödbetorna på mitten alternativt kvarta dem så de blir ungefär samma storlek. Sedan är det dags att göra foliepaketet. Ta en lång bit folie som du sedan viker en gång på mitten. Lägg betorna i en änden:

När du lagt dem i ena kanten, kan du passa på att krydda dina betor men lite salt, peppar, olivolja och balsamvinäger. Sedan är det bara att vika ihop till ett tajt paket så ingen luft kan komma in:
Släng in paketet på en plåt i ca 35-40 minuter brukar vara lagom när de är delade eller kvartade. Under tiden gör pepparrotscremen. Skala och riv pepparroten fint och blanda med creme fraichen. Du kan behöva tillsätta ganska mycket pepparrot tills det verkligen smakar pepparrot. Servera med en köttbit eller en stor sallad!
Smaklig spis!

Jättegod kombination detta med den skarpa pepparroten och de söta rödbetorna! Något som jag märkte var att när cremen hade stått till sig lite grann fick jag för mig att den smakade mer. Så man ska nog öka mängden pepparrot först till servering!

måndag 27 juni 2011

köttbullar i tomatsås

Dessa kryddiga köttbullarna är fantastiskt goda! De kommer inte smaka som de gamla vanliga potatis och brunsås köttbullarna dränkta i tomatsås, nej dessa innehåller massa gott! Här är ströbröd utbytt mot parmesan och kryddat med färsk rosmarin. Ja, jag vet inte jätte aptitlig bild men jag gillar att fota en lite mise en place istället för en bild på maträtten när den är klar så man kanske inte ser vad det är och ser lite mosigt och grått ut. Originalreceptet kommer från boken Smart & gott med någon modifikation av mig. Här kommer min rostade tomatsås till sin rätt!!

Till 4 personer behöver du:
500 gram köttfärs, jag valde blandfärs nöt&lamm funkar också
1 dl riven parmesanost
1 msk hackad  färsk rosmarin alt. 1 tsk torkad (färsk blir godast)
1 ägg
400 gram färdig tomatsås, gjord av dig, mig eller köpt.
salt&peppar
valfri pasta till servering

Gör:
Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och tillsätt även en liten matsked av tomatsåsen i köttfärsen. Rulla    
ca ett 20 tal köttbullar och stek dem lätt i omgångar på medelvärme. De behöver inte vara helt genomstekta. Tillsätt tomatsåsen och låt puttra under lock i 5-10 minuter, perfekt att göra medan pastan kokar. Servera med pasta.

Dessa köttbullar är ett perfekt alternativ när man har tröttnat på den klassiska köttfärssåsen. Ett tips är att hålla koll på mängden rosmarin vid överdosering får köttbullarna en lätt parfymaktig smak. Om man vill kan man även pressa i en vitlöksklyfta i köttfärssmeten!

sticky kycklingwok med sesamfrön

Wok är något av det lättaste och mest varierande man kan laga, tycker jag. Det krävs inte allt för mycket ingredienser och man kan ta det man har hemma och variera i oändlighet! Jag inspirerades av ett recept som på engelska sticky stir-fry. Detta namn eftersom rätten innehåller honung och när de kokar ihop blir de sticky. Jag har tänkt på en passande svensk översättning till sticky, klibbig låter liksom inte så aptitligt. Det får helt enkelt bli sticky kycklingwok med sesamfrön det är bara att konstatera att vissa saker funkar inte i svenska språket.


För 1-2 personer behöver du:
1 kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 lime, saften
3 cm ingefära
ca 2 tsk soja
1 msk flytande honung
2-3 msk rostade sesamfrön
risnudlar efter behag
valfria wokgrönsaker om så önskas

Gör:
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Finhacka vitlök, chili och riv ingefäran fint. Strimla kyckligen, tillsätt kycklingen i woken tillsammans med lite olja, tillsätt vitlök, chilin och ingefäran. Koka upp vatten till nudlarna och koka dem efter instruktionerna på paketet. Medan kycklingen och eventuella grönsaker wokas pressa ner limesaften från en lime i en skål, tillsätt soja och honung och vispa tills honungen löst sig. När kyckligen och grönsakerna börjar bli klara tillsätt lime-soja-honungs blandningen och låt koka upp, rör i nudlarna och strö över sesamfrön, klart!

Eftersom jag älskar lime i mat var detta en hit! Sesamfrön är något som jag inte brukar använda mig av men det gav en extra smakdimension till rätten. Honungen gör också sitt, och det är lite svårt att ge korrekta mått till denna lilla dressing eftersom man får smaka sig fram till man hittar balansen mellan det sura, salta och söta. Jag slängde i lite av mina favorit wokgrönsaker, morot, sockerärtor och lite paprika.
Jag beundrar verkligen folk som kan skriva recept. Detta receptet utvecklades i takt med matlagandet och det är så svårt att återge allt i rätt ordning, ge bra måttanvisningar etc! Ta helt enkelt receptet till dig som en inspirationskälla istället för något man följer från punkt till pricka!

lördag 25 juni 2011

rostade tomater

Nu när sommaren kommer kan man ibland få tag på riktigt fina småtomater i olika färger och storlekar för ett billigt kilo pris. När ett kap dyker upp brukar jag köpa på mig ett kilo ungefär, och till detta receptet gör det inget om tomaterna börjar bli lite mosiga. Jag gillar att rosta tomaterna men vitlök och lite örter för att sedan mixa dem till en tomatsås som man kan ha i frysen till pizzan, äta med pasta, basen till en tomatsoppa eller hälla i köttfärssåsen.

Till en stor sats tomatsås behöver du:
1 kilo småtomater av valfri sort.
ca 7 vitlöksklyftor med skal på
1 röd lök
en kvist rosmarin
olivolja
salt&peppar

Gör:
Sätt ugnen på 170 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan uppåt, häll på lite olivolja, lägg i vitlöksklyftorna och lite rosmarin krydda till sist med lite salt och peppar. Jag brukar låta tomaterna stå inne en timma på 170 grader, sedan sänka värmen till ca 125 grader och låta dem stå en timma till, ungefär så att de blir lite halvt torkade.

Låt tomaterna svalna något. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med tomaterna i en bunke och mixa till en slät sås. Om man vill servera tomatsåsen till pasta eller liknande kan man finhacka rödlöken, fräsa på den och låta tomatsåsen få ett litet uppkok! Att rosta tomater är perfekt sysselsättning om det är regn ute eller medan man städar eller dylikt.
Vad jag kommer använda denna satsen tomatsås till kommer imorgon!

tisdag 21 juni 2011

grillade persikor

Mitt kök har börjat likna ett mindre provkök..med betoning på mindre. Rätter testas för den kommande midsommaren som närmar sig. Eftersom det vankas grillning vill jag utnyttja grillen till max! Grillade persikor med hallon. Jag hade dessa små platta persikorna i kylen så de fick bli testkaniner. Receptet kommer ifrån den finfina nättidningen Le Parfait med lite modifiering från mig.

För 4 personer behöver du:
4 mogna persikor
1 lime skal och saft
1 dl flytande honung
150 gram färska hallon
lite neutral olja.
2 dl creme fraiche
1 vaniljstång
ett knippe mynta
lite socker

Gör:
Dela persikorna och ta ut kärnan. Pensla med lite neutral olja. Grilla dem i ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg över persikorna på ett fat. Vispa ihop limeskal- och saft med honungen. Häll dressingen över persikorna medans de är varma och servera med hallonen och ev vaniljglass
Jag ersatte vaniljglassen med en smaksatt creme fraiche då det är fräscht och gott och lite lättare att ta med sig på picknik. Mortla samman myntabladen med lite socker blanda detta med creme fraichen och tillsätt fröna från vaniljstången.

Jag testade att grilla hemma i grillpannan vilket blev jättegott! Klart inte jämförbart med en riktig grill men man fick till fina grillränder. Alla smakerna gifte sig jättebra, persikorna, hallonen och den lite sötsura dressingen och den söta fräscha creme fraichen. Ska man ha med sig detta ut på midsommar eller någon annan gång tänker jag att man har med sig hela persikor, hallonen i en burk, färdigblandad dressing, och färdigblandad creme fraiche. Så får man göra lite jobb på plats och det finns ingen risk att persikorna blir dåliga!
smaklig spis!

måndag 20 juni 2011

favoriter i köket

Jag har några favoriter som underlättar för mig i köket och som jag älskar att använda. Det är sådana bra att ha saker, kanske man inte använder dem varje dag, men när man står där och lagar är man glad att man har dom i köket.


Morteln: Kanske ses som onödig pryl. Denna morteln är ny i mitt kök och i porslin, men kryddorna slipas mot porslinet och funkar superbra. Det är en lagom storlek, och ett bra substitut till den där stora stenmorteln. När man står där och ska mortla hela kryddor, göra pesto, eller mortla samman socker och myntan till desserten är den fantastisk!


Kockkniven: Att åtminstonde ha en bra kniv hemma underlättar i allt köksarbete. Jag gillar speciellt denna sorten men små gropar i då om man tex ska skära potatis eller något annat lite hårdade sugs inte bitarna fast på kniven då det skapas lite luft emellan. Jag gillar denna raka varianten då det också gör finhackandet lite enklare.


Rivjärnet: Detta rivjärnet tänker du, när kommer man egentligen använda det? Jo, det river zest fantastiskt bra, och det blir sådär finfin rivet som man vill ha det. Det kan också med god framgång användas till vitlök, ingefära, parmesan. Allt det där man vill riva fintfint utan att allt fastnar i rivjärnet!


Tången: Mycket bra redskap, till att vända på kött eller grönsaker i pannan som kan vara lite klurigt att komma åt en med stekspade. Också bra att röra om i woken när man tillsatt nudlarna och de gärna klumpar ihop sig till en stor klump. Servera diverse saker är den också bra på som pasta, eller bara förflytta saker!   


Mini-matberedaren: Detta är en tillsats till en stavmixer. Ska man inte ha en stor matberedare när man gör pajdeg etc undrar du? Nja, är man ensamhushåll så behövs det inte större. Denna maler, finhackar och blandar. Bra när man ska göra pajdeg, ja det går denna lilla, eller göra den fina thaimarinaden, eller hacka nötter..ja listan kan göras lång. Ett plus är ju att man får en stavmixer, matberedare och en visp i ett!


Termometer: Kan tyckas vara onödigt. När du står där och ska göra den där steken och bjuda på så är den bra att ha! Om man ska steka något i ugnen med en innertemperatur på..ja      man klarar sig inte utan den då! Eller om man bara vill värma mjölken till prick 37 grader till bullbaket funkar den till detta också!

sötpotatiscurry

Ibland blir jag sugen på curry, men varken kyckling varianten eller studentvarianten (slänga i massa grönsaker som ligger i kylen) då är det jättegott att göra curryn på sötpotatis med lite kikärtor i. Basen är densamma, gul lök, currypasta av valfri sort.


Du behöver:

ca 500 gram sötpotatis
2 gula lökar tunt skivade
1 burk kikärtor, väl sköljda 
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk
1 röd chili
lite smått och gott:
jag hade lite ingefära, citrongräs och vitlök


Gör:
Skala sötpotatisen och skär den i bitar ca 2x2 cm eller vad du tycker passar. Skiva löken och fräs den mjuk med lite olja en en stor gryta. Finhacka vitlöken, chilin, ingefäran och citrongräset och tillsätt i pannan med löken. Låt det fräsa tillsammans någon minut och tillsätt sedan currypastan, sötpotatisen och paprikan och kokosmjölken plus lite vatten. Låt koka i ca 15 minuter och tillsätt sedan kikärtorna och låt dem koka med tills sötpotatisen är mjuk. Servera med ris!


Detta är ett superbra sätt att använda sötpotatis, just för att den är söt och god i smaken och passar bra med kokosmjölken. Jag kunde nog nästan haft i en hel burk kokosmjölk till då det är lite svårt att beräkna eftersom det blev så mycket sötpotatis. Jag kunde nog också krämat på lite med chili då både potatisen och kokosmjölken gjorde curryn ganska mild i sig. Koriander hade varit det ultimata för att tillsammans med chilin bryta av det milda och krämiga! 

söndag 19 juni 2011

kryddiga mandlar

Dessa kryddiga mandlar passsar perfekt som snacks till drinken eller ölen eftersom dom är sådär lite salta, starka och kryddiga! Mandlar är väldigt tacksamma att krydda med diverse kryddor, och bäst blir om man skållar dom först. Det är bara att koka upp lite vatten, slänga i mandlarna låta dem ligga i det varma vattnet en lite stund och sedan hälla av dem i ett durkslag och spola dem med lite vatten och sedan knippsa av skalet. Receptet är taget från den fantastiska boken Under valnötsträdet.

till dessa behöver du:
200 gram skållad och skalad mandel
1 msk färsk + 1 tsk torkad rosmarin
en halv tsk cayennepeppar
1 msk olivolja
1 ½ tsk jodfritt salt (jag använde havssalt som jag smulade lite i handen först)
1 tsk farinsocker eller råsocker
1 pressad vitlöksklyfta

Gör:
Sätt ugnen på 210 grader. Finhacka den färska rosmarinen. Olja in mandeln i en skål, häll i allt utom vitlöken och rör om så att alla kryddorna fastnar på mandlarna. Tillsätt vitlöken och rör om igen. Lägg ut mandlarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i 12-15 minuter till de börjar bli ljust gyllenbruna. Rör om och låt dem svalna!

Jag gjorde dessa till en fest och det passar superbra till både drinken! 200 gram låter inte så mycket men de räcker faktiskt ganska långt. Jag hade chilipulver och ingen cayennepeppar och det får man nog vara lite mer försiktigt med för det blev ganska starkt. Dem är så härligt kryddiga och heta och rosmarinen gör verkligen sitt! Jag hade dock bara strösocker hemma vilket inte gav samma effekt så jag skulle råda att ha råsocker eller farinsocker.

fredag 10 juni 2011

färskpotatissallad med ört- och citrondressing

Detta är en ett till tillskott till färspotatis säsongen! Jag tänker iallafall helt bestämt äta de fina hederliga potatisarna på midsommar så de så. Den tidigare potatissalladen som jag bloggat om är supergod men kanske  lite bökig att kånka med sig om man ska fira midsommar någon annanstans där det råder knytkalas! Då knyckte jag detta receptet&bilden från en av mina favvotidningar från UK.


För 4 personer behöver du:
600 gram skrubbade färskpotatis
2 msk var av: dragon, persilja och gräslök
en halv citron
Dressing:
1 tsk grov senap
1 tsk Dijon senap
1 tsk flytande honung/socker
1 ½ msk saft från citron
ca 2 msk olivolja


Gör:
Koka potatisen, låt rinna av och svalna något. Rör ihop dressingen: vispa senapssorterna tillsammans med honung och citronsaft. Tillsätt olivoljan lite i taget för att skapa emulsion och få en glansig och fin dressing. Dela potatisen på mitten och häll över dressingen, blanda om väl och tillsätt örterna och citron zest, salta och peppra efter smak!

Jag tycker denna salladen verkar passa superbra till midsommarbuffen eller till grillat. Jag hade nog bytt ut dragonen mot mynta för jag älskar kombinationen mynta och potatis! Så hade jag en tanke om man kunde ha potatisen i en burk och dressingen i en annan om man ska ut på picknick eller så blir det godare om de får ligga och gotta till sig. Tåls att testa!

torsdag 9 juni 2011

recept uppdatering!

Idag lagade jag en till variant på den fantastiskt goda thaimarinaden som man tillagar med valfritt kött i ett foliepaket. Sist gjorde jag med en kycklingfilé men denna gången testade jag med vit fisk, hokifilé.
Jag halverade receptet på marinaden och mixade ingredienserna ganska grovt. Jag tror att vill man marinera något över natten för att grilla nästa dag och göra något mört och fint, kan man mixa det fint så inte allt trillar av på grillen eller i pannan. Ska man dock göra de i foliepaket i ugnen passar de bättre att mixa lite grövre!
Så nu var de sagt också! Det var väldigt gott att tillaga fisk på detta sättet det blev perfekt!

tisdag 7 juni 2011

jag vill göra:

Jag tänkte göra en liten lista på saker som jag vill göra en vacker dag och sedan försöka uppfylla dem inom en framtid:

- Göra egen currypasta
- Fullfölja ett "äkta vara" experiment
- Laga en hel fisk av något slag
- Göra egna dumplings!
- Laga något med jumboräkor
- Testa egen babaganoush
- Koka egen buljong
- Testa en ny kryddört som jag inte ätit
- Laga smaskiga rätter med endast säsongsbetonade ingredienser
- Återupptäcka torkad frukt och hitta på något roligt
- Test laga något riktigt svårt
- Improvisera mera!
- testa göra saker som man annars brukar köpa färdigt: pesto, mango chutney etc.
- flera tema inlägg!

grönsaksröra i ugn

En sådan här grönsaksröra är lätt att slänga ihop och sköter sig i princip själv, och ganska billig att göra om man kommer över fina billiga grönsaker. Den går också superbra att anpassa efter vad man råkar ha hemma, och ett perfekt sätt att fräscha upp grönsaker som kanske börjar skrumpna lite. Jag har fått inspiration härifrån.


För 4 personer behöver du:
1 aubergine
2 squash
2 paprikor 
2 lökar
1 pkt körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater
1 pkt fetaost
spiskummin och koriander valfri mängd
1 näve persilja
olivolja
salt och peppar
bulgur till servering


Gör:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i lika stora bitar, lägg grönsakerna i en ugnsform, riv vitlöken och blanda grönsakerna med olivoljan och kryddorna, jag tog någon tesked av varje och mortlade. Rosta i ugnen i 40 minuter. När klockan ringer, ta ut formen häll över bruktomaterna och mosa dem lätt, täck med folie och ställ tillbaka i ugnen. Koka bulgur, när den är klar kan du ta ut grönsakerna också.
Servera med bulgur blandat med rejält av hackad persilja och smula fetaosten över grönsakerna!


Denna rätt är väldigt god, man kan ibland få balansera upp smakera med kanske lite extra salt eller socker men det behövdes inte idag, beror nog lite på grönsakerna och tomaterna. Ibland är det gott att äta en middag utan kött, och denna rätten är mättande och god. Speciellt god med massa persilja det ger en extra dimension! 

hel kyckling

Att tillaga en hel kyckling skrämmer kanske en del eftersom man inte riktigt vet hur man ska skära upp den, eller kanske att man kryddar den för lite. Jag brukar, som jag blivit lärd, använda mig av stekpåse när jag gör hel kyckling då behöver man inte oroa sig att den blir bränd utan den sköter sig själv. I Italien där jag ätit kyckling brukar de fylla kycklingen med rosmarin och citron och det smakar ljuvligt. Här tog jag lite av det som fanns hemma, inga örter denna gången.

Till 1 kyckling behöver du:
1 citron
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
30 gram smör
chilipulver, koriander, spiskummin

Gör:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala citronen och skär den i mindre bitar. Blanda samman smöret, 2 av vitlöksklyftorna och den finhackade röda chilin. Lägg citronen och skalet innuti kycklingen tillsammans med de restrerande 2 vitlöksklyftorna. Ta två fingrar och lösgör lite utrymme mellan skinnet och köttet på ovansidan av kycklingen, lägg smöret under skinnet och massera runt de så det blir jämt fördelat. Strö på lite salt, peppar och resten av kryddorna. Sätt in kycklingen i ugnen i ca 1 timma. Den är klar när köttsaften är genomskinlig och utan spår av rosa.

Det finns hundratals sätt att laga kyckling på. Citronen gör den lite mörare, och tanken med att lägga detta innuti gör att smakerna ångas in i köttet. Något som jag tycker att man måste testa är att smeta in smör emellan köttet och skinnet det gör att köttet under skinnet inte blir torrt. Man kan smaksätta smöret med klassikern, rosmarin, vitlök och citronzest som är väldigt god, eller bara vad man känner för och har hemma!
Smaklig spis!

supermüsli

Den här supermüslin gör jag när jag tröttnat på att äta gröt till frukost och passar bra nu på sommaren när det är såpass varmt på morgonen så man inte är sugen på att äta varm gröt. Perfekt att ta med sig till sommarstugan! Det blir dyrare än att köpa vanlig men ofta smakar den lite sågspån. Jag tänker att volymen blir mer i detta receptet. Du kan också tillsätta vad du tycker om! Originalreceptet kommer från den fantastiska boken "Supermat"

Till basen behöver du:
6 dl fiberhavregryn
6 dl rågflingor
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
3 dl blandade hackade nötter
4 msk rapsolja
1 dl honung
2.5 dl vatten
3 dl blandad torkad frukt
1 dl krossade linfrön

Gör:
Sätt på ugnen på 200 grader. Häll alla torra ingredienser i en bunke utom linfröna. Blanda samman honungen, vattnet och oljan och häll över, blanda väl lättast är med händerna så alla ingredienserna blir fuktiga. Strö ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i 30 minuter, vänd ett par gånger. Låt svalna innan du rör i frukten, förvara i en lufttätburk.

Jag gillar denna müslin starkt! Man får den där krispigheten som man inte kan få när man köper färdig och man vet vad den innehåller, sötningsmedlet är honung och frukten inget annat gömt socker. Jag gillar att ha russin, tranbär och bland fikon i min müsli. Jag valde att krydda den torra blandningen med lite kanel och ingefära och rosta nötterna för sig det tycker jag blir godare.
Har man en liten studentugn som jag har går de bra att rosta i 2 omgångar!

söndag 5 juni 2011

kanariesås



Detta receptet har jag fått av min pappa. Jag vet inte riktigt var den har sitt ursprung ifrån, det tåls att ta reda på. Såsen passar utmärkt  tillsammans med saltkokta färskpotatisar och grillat kött.


Till sås för 6 personer behöver du:
1 röd paprika
5 vitlöksklyftor
1 tsk stött kummin
1 röd chili
1 citron
2 msk tomatpuré
2 dl olivolja


Gör:
hacka vitlöken och paprikan i mindre bitar. Bryn i en panna tills de börjar mjukna utan att få någon färg. Sätt åt sidan för att svalna. Stöt kumminen i en mortel. När paprikan och vitlöken svalnat häll dem i matberedaren och kör tillsammans med chilin tills det är finhackat. Tillsätt olivolja, citronjuicen från 1 citron och tomatpurén mixa tills allt blandas. Om den nu känns lite tjock i konsistensen tillsätt lite mer olja, rör sedan i kumminen. 


Smaken är svår att förklara, men det gifter sig väldigt bra och med kumminen smakar det fantastiskt. Godast är som sagt med färskpotatis till. Saltkokta är inte svårare än att man kokar potatisen med skal i en näve med salt i vattnet, det salta ihop med såsen blir super.
Annars funkar kokt eller ugnsrostad potatis bra, gott till grillat och kanske speciellt till fläsk men passar bra till kyckling eller grillade grönsaker..ja listan kan göras lång!!
Testa! till midsommarbuffén kanske? du kommer inte blir besviken.

onsdag 1 juni 2011

Thai-style prawns


För att göra dessa smaskiga räkorna till 4 gör såhär:

Börja göra marinaden med att blanda 1 finhackad röd chili med 1 msk olivolja, 2 msk fisksås, 2 stycken pressade vitlöksklyftor, 2 msk riven ingefära och 1 tsk mald spiskummin. 
Blanda detta med 600 gram jumbo räkor med skalet på, och låt stå i 5 minuter.
Trä räkorna på metal spett och placera i mitten på den heta grillen och grilla i ca 2-3 minuter, vänd en gång.


Du kan göra på samma sätt fast i en grillpanna eller stekpanna hemma på spisen, se då till att pannan är riktigt het.

Detta sättet att utforma recept har jag snott från en brittisk mattidning som förövrigt är dom bästa! Det kan jag ta i ett annat inlägg om förkärlek för brittiska mattidningar.. När dom vill klämma ihop små snabba recept brukar de köra på en sådan här layout. 
Det fetstilta är det som du behöver köpa, har du de hemma är du klar att köra. Jag antar att man bara ska kolla igenom lite snabbt eller bara riva med sig receptet som inköpslista.
Man kan enligt originalreceptet smyga ner lite citrongräs på grillen för att få lite citrusaromer. 
Jag tänker att man kan slägga ner dessa i en plastburk och ta med dom när man ska ut och grilla med engångsgrill eftersom de tar såpass kort tid, trots debatten om dessa jumboräkor kanske man hittar några som är schysst behandlade.